Читај ми!

Италија представила план штедње гаса, и фудбалски клубови дају свој допринос

Италијански министар за екологију Роберто Чинголани обелоданио је национални план италијанске владе о мањој употреби природног гаса пред долазећу зиму. Реч је о низу мера које, иако планови о декарбонизацији до 2030. остају на снази, имају за циљ да омогуће, почевши од друге половине 2024, смањење зависности од руског гаса, али и уопште смањење употребе гаса.

Шта је тачно предвиђено мерама које су пре неколико дана најављење, а односе се на грејање? Пуштање грејања у становима биће одложено за осам дана, а радијатори ће бити угашени седам дана пре краја грејне сезоне.

Земља ће бити подељена на неколико регионалних зона: зона А у којој ће грејање бити укључено максимално по пет сати у трајању од 8. децембра до 7. марта, зона Б максимално седам сати од 8. децембра до 23. марта, зона Ц у којој ће грејање бити укључено максимално девет сати од 22. новембра до 23. марта, зона Д са максималних 11 сати од 8. новембра до 7. априла, те зона Е са максималних 13 сати од 22. октобра до 7. априла.

Осим ових зона, Влада предвиђа смањење грејања у зградама за један степен. Од максималних 20 степени, грејање ће бити спуштено на 19 у зградама јавних служби, а у индустријским објектима од 18 на 17 степени. То се не односи на болнице и старачке домове.

Што се тиче свих осталих грађана, Влада се ослања на њихову савест, али и на контролу случајног узорка, што ће се обављати и у јавним и трговинским установама.

Све ове мере би, према предвиђању Владе, требало би да донесу уштеду од 5,3 милијарде кубних метара гаса, будући да ће бити повећана производња електричне енергије (око 2,1 милијарде) као и уштеде повезане са грејањем (око 3,2 милијарде).

Са становишта производње електричне енергије, Влада ће се усредсредити на производњу угља и нафте у постојећим постројењима. Морају се и грађанима упознати са мерама уштеде гаса.

Савети Владе како штедети гас

У извештају Влада објашњава како уштедети гас: смањити температуру у становима, краће се туширати, да вода у кухињи баш не проври, пуштати машине за суђе и веш само када су пуне, извлачити каблове из зида када се не користе уређаји и сл.

Влада, такође, саветује све оне који то себи могу да приуште, да замене начин грејања и набаве нове електричне изворе грејања, као и соларне панеле.

Све ове мере заједно, према мишљењу Владе, могу довети до уштеде 8,2 милијарде кубних метара гаса, што одговара смањењу од 15 одсто, баш како је то тражила ЕУ.

Када је реч о складиштењу енергената пред зиму, међутим, нема разлога за бригу, наводи министарство.

Наиме, наводи да је од 1. септембра ниво складиштења достигао 83 одсто, што је у складу са циљевима Владе. Према плану Министарства за екологију, то је од суштинске важности да би се обезбедио гасни систем и дочекала следећа зима.

Русија: Рим иде ка економском самоубиствy

Италијански медији преносе речи портпаролке руског министарства иностраних послова Марије Захарове, која је на Телеграму написала: "Роберто Чинголани је представио план за независност италијанске економије од руског гаса. Јасно је да је овај план Италији наметнуо Брисел, који се повинује наредбама Америке, али на крају ће патити само Италијани."

Санкције, додаје она, које је наредио онај ко седи са друге стране океана, нови су инструмент конкуренције за италијанске привреднике, а Рим не само што доноси бесмислене одлуке већ иде ка економском самоубиствy због ненормалних евроатлантских санкција.

Навела је и да је јасно да ће италијанска економија доживети колапс, а онда ће, како је рекла, доћи Јенкији који ће све покуповати испод цене, као што се увек дешавало.

Додала је и да не би требало да се ослањању на кинеске инвестиције, јер након увреда које је доживела од Запада, Кина свакако неће плаћати за друге.

Ердоган: Имаћемо проблема ове зиме 

Слично размишља и председник Турске Ердоган, који је изјавио да је "руска инвазија на Украјину" проузроковала велике енергетске проблеме Европи, која сада жање оно што је посејала.

"Ми немамо проблема са природним гасом, а Европа жање шта је посејала. Мислим да ће имати огромних проблема ове зиме. Због понашања Европе према Путину, као и због санкција Русији, руски председник је морао да се прилагоди уводећи реципрочне мере."

Како преносе италијански медији, руски министар економије Николај Шулгинов тврди да је мало вероватно да ће Европа моћи да се ослободи зависности од руског гаса до 2027. године.

"Није то баш лако јер коме ће се обратити Европа ако не Америци? Видеће ове зиме колико су заиста у могућности да одбију руски гас. Биће то сасвим другачији начин живота за Европљане па је извесно да неће одустати од руског гаса јер неће моћи да издрже", рекао је Шулгинов.

И фудбал се придружује штедњи

Након што је италијанска влада најавила серију мера од првог октобра ради уштеде енергије, председник лиге Серије А Лоренцо Касини придружио се иницијативи па ће и фудбал дати свој допринос мерама штедње.

На утакмицама првенства Италије, светла на стадионима ће бити упаљена највише четири сата.

Када је реч о утакмицама које се играју од 12.30 до 18.00, осветљење од 90 минута биће смањено на 60, што ће умањити трошкове осветљења за 25 одсто.

Осим тога, из канцеларије Лиге, заједно са Андреом Кардиналетијем, који је нови консултант Серије А за инфраструктуру, биће обелодањена сва могућа решења за уштеду енергије на стадионима (прелазак на лед осветљења или уградња фотонапонских панела), као и за оптимизацију потрошње за грејање игралишта.

"Ово је само први корак. Морамо бити пример у овом тешком моменту енергетске кризе", изјавио је председник италијанске лиге Серије А, Лоренцо Касини.

"Светла на стадионима су од основне важности, не само из безбедносних разлога и јавног реда, већ и ради коректног функционисања ВАР система, али имамо обавезу и да максимално смањимо осветљење пре и након меча, што ће нам омогућити знатно смањење потрошње. Радимо и на томе да реализујемо пројекте ефикаснијег коришћења енергије на стадионима ради очувања екологије као и да користимо енергију из обновљивих извора", навео је Касини.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се