Читај ми!

Ухапшен бивши државни тужилац Мексика, трагање за истином о 43 убијена студента

Мексички званичници ухапсили су бившег државног тужиоца Хесуса Муриља због злогласног нестанка 43 студента 2014. године. Садашњи званичници назвали су тај случај "државним злочином".

Хесус Муриљо ухапшен је у својој кући у Мексико Ситију под оптужбом за присилни нестанак, мучење и ометање правде приликом отмице и нестанка ученика и наставника у југозападној држави Гереро, преноси Ројтерс.

Муриљо је одведен у канцеларију државног тужиоца и биће пребачен у затвор Мексико Ситија, саопштиле су власти.

Неколико сати након хапшења Муриља, судија је издао још 83 налога за хапшење - за војнике, полицајце, званичнике Герера и чланове банде - у вези са тим случајем, саопштила је канцеларија државног тужиоца.

Муриљо је током мандата 2012-2015 под тадашњим председником Енрикеом Пеном Нијетом, надгледао веома критиковану истрагу о нестанку студената са Ајоцинапе учитељског колеџа 26. септембра 2014. године.

Посмртни остаци само три студента су пронађени и идентификовани, а многа питања од тада прогоне Мексико.

Међународни експерти критиковали су званичну истрагу "прожету грешкама и злоупотребама", укључујући мучење сведока. Председник Андрес Мануел Лопез Обрадор преузео је дужност 2018. обећавајући да ће разјаснити шта се догодило.

Администрација Лопеза Обрадора покушавала је од 2020. да ухапси још једног високог бившег званичника, Томаса Зерона и затражила од Израела прошле године да га изручи.

Хапшење је уследило дан након што је највиши званичник Мексика за људска права Алехандро Енцинас назвао нестанке "државним злочином" уз учешће локалних, државних и савезних званичника.

"Шта се догодило? Присилни нестанак дечака те ноћи од стране власти и криминалних група", рекао је Енцинас на конференцији за новинаре.

Највиши нивои администрације Пене Нијета организовали су заташкавање, рекао је Енцинас, укључујући промену места злочина и скривање веза између власти и криминалаца.

Муриљо је преузео случај Ајоцинапа 2014. и назвао налазе владе "историјском истином".

Према тој верзији, локална нарко-банда је студенте помешала са припадницима ривалске групе, убила их, њихова тела спалила на депонији, а остатке бацила у реку.

Комисија међународних експерата направила је рупе у истрази, а Уједињене нације су осудиле произвољна затварања и мучење током истраге.

"Историјска истина" је на крају постала синоним за перцепцију корупције и некажњивости под Пена Нијетом, јер је бес растао због недостатка одговора.

Муриљо, који је раније био савезни посланик и гувернер државе Идалго, поднео је оставку 2015. године пошто су се нарасле критике због његовог вођења случаја.

Адвокат родитеља ученика из Ајоцинапе, Видулфо Росалес, позвао је владу да изврши више хапшења.

"Остало је још много тога пре него што можемо да помислимо да је овај случај решен", рекао је Росалес за мексичку телевизију.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара