Читај ми!

Нападач на Руждија је приведен, полиција саопштила његово име

Нападач на Салмана Руждија је приведен, а полиција верује да није имао саучеснике. Саопштено је да је реч о 24-годишњем Хадију Матару из Њу Џерзија. Мотив напада још није познат. Славни писац је још на операционом столу.

Књижевник Салман Ружди је нападнут уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује. Нападач га је убо у врат и стомак на бини амфитеатра.

Полиција је привела осумњиченог за напад, а затим објавила да је реч о 24-годишњем Хадију Матару из Фервјуа у Њу Џерсију. 

Наводе и да се још не зна мотив напада, али да верују да нападач није имао саучесника. Никакве претње, иначе, нису упућене пре одржавања самог догађаја, за који је осумњичени имао пропусницу.

Лекар који је био међу онима који су први притекли на пријему књижевника у болницу, описао је Руждијеве ране као "озбиљне, али излечиве".

Руждијева књига "Сатански стихови" забрањена је у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном. Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фaтву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.

Тајмс ов Израел наводи да се иранска влада одавно дистанцирала од Хомеинијевог декрета, али је антируждијевско расположење остало.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво