Читај ми!

Шпијунски рат Ирана и Израела – Техеран "разбио" Мосадову ћелију

Иранске власти ухапсиле су групу наводних агената Мосада свега неколико дана после акције турских тајних служби против десетак шпијуна које су Иранци послали у Истанбул. Израелска ћелија разбијена непосредно пре напада на "осетљиву локацију" у Ирану. Убијен још један ирански научник.

Група наводних израелских агената ухапшена је у Ирану "непосредно пре него што су активирали експлозивне направе" у провинцији Исхафан, у којој се налази и нуклеарни центар Натанц, саопштиле су власти у Техерану.

"Сви су ухапшени... Откривено је и заплењено њихово оружје, експлозиви и опрема", саопштиле су иранске власти, не објављујући шта је тачно био циљ напада наводних агената Мосада.

У априлу прошле године, нуклеарни центар Натанц био је мета никада до краја разјашњеног сајбер напада, свега неколико сати пошто је почела нова фаза обогаћивања уранијума.

Администрација млађег Џорџа Буша уписала је ово постројење на списак мета у случају ваздушног напада САД на Иран. У јулу 2020. године, власти у Техерану су експлозију у подземним тунелима у Натанцу описали као саботажу.

Како јавља ирански сајт Нур, близак Револуционарној гарди, група израелских агената ушла је у Иран из курдској дела Ирака, након обуке у неименованој афричкој земљи.

Обуку су, наводно, водили агенти Мосада. Није, међутим, објављено колико је особа ухапшено, нити из којих држава потичу.

Хапшење је уследило непосредно после непотврђених информација да је убијен још један ирански научник, овог пута члан тима за развој пројектила.

Готово истовремено, сајтови блиски иранској опозицији објавили су да је убијен Саид Хамардар Мутлак, један од кључних научника у програму развоја пројектила великог домета, који води Револуционарна гарда.

Мутлак је убијен недуго пошто је у Техерану ухапшен генерал Револуционарне гарде Али Насири, којем се на терет ставља наводна сарадња са израелских обавештајцима, али аналитичари сматрају да је неуспех обезбеђења научника из нуклеарног програма стварни разлог због којег је тај генерал завршио иза решетака.

Пре њега ухапшено је још двадесетак официра који су обезбеђивали научнике, а смењен је и шеф обавештајне службе Револуционарне гарде Хосеин Таеб, који се на челу те службе налазио пуних 12 година.

Рат на Босфору

Турска противтерористичка јединица упала је прошле седмице у хотел у Истанбулу и ухапсила тројицу наводних припадника иранске обавештајне службе, осумњичених за планирање напада и убиства израелских држављана у Истанбулу, јављају турски медији.

Хапшење у истанбулском хотелу друга је акција турских обавештајаца против иранских агената, који су у Турску дошли како би организовали нападе на израелске пословне људе и дипломате.

Средином јуна, турска полиција ухапсила је девет особа у серији акција против наводних иранских обавештајаца и њихових помагача.

Серију догађаја који су, на крају, резултирали хапшењима покренуло је убиство пуковника иранске Револуционарне гарде Хасана Сајада Ходајарија, који је, наводно, био је кључни човек у планирању напада на израелске држављане у Турској.

Ходајари је 22. маја убијен испред своје куће у Техерану, пошто су на њега пуцала двојица маскираних мотоциклиста.

Власти у Техерану су одмах покренуле опсежну потрагу за "ционистичким агентима", који су наводно одговорни за ово убиство. До краја дана, ирански медији су јавили да је ухапшено неколико особа из мреже израелских шпијуна.

Неколико дана касније, амерички медији су објавили да су Израелци потврдили да су организовали убиство пуковника Револуционарне гарде, како би упозорили Иран да се мане планирања напада на израелске држављане у иностранству.

Пуковник Хосеин Сајад Ходајари био је потпуно непознат све до тренутка када су ирански медији објавили вест о његовој смрти. Из штурих саопштења Револуционарне гарде дало се наслутити да је учествовао у акцијама у Сирији и Либану.

Ни 24 часа касније, Шин Бет, израелска обавештајна служба, обавестила је новинаре да је Ходајари ипак био много утицајнији него што се у први мах чинило. Израелски Канал 12 тврди да се ирански пуковник недавно вратио из Сирије, где је планирао отмице званичника израелских безбедносних служби, пословних људи и научника.

Вест о том, наводном, плану Техерана, први пут је објављена у априлу, односно недуго пошто су оперативци Мосада у Техерану отели Мансура Расулија, који је током испитивања рекао да је "послат у Турску како би отео израелског дипломату, америчког генерала и француског новинара".

Расули је у Турску отпутовао по наређењу пуковника Ходајарија, коме се на терет ставља и планирање убиства петорице Израелаца на Кипру.

Смрт научника у Техерану

Серија убистава почела је 15. јануара 2007. године, када је у прилично магловитом сплету околности страдао Ардешир Хосеинпур, један од оснивача Центра за нуклеарну технологију у Исфахану.

Након његове смрти, власти у Техерану су најпре саопштиле да су Хосеинпур и још неколико научника умрли од последица тровања гасом, али је обавештајна компанија "Стратфор" убрзо објавила да их је убио Мосад.

Сестра иранског научника Махмубе Хосеинпур је из Турске, где је побегла, касније рекла да је њен брат радио на развоју атомске бомбе "12 пута снажније од оне која је бачена на Хирошиму". Према њеној верзији догађаја, развој су надгледали стручњаци из Северне Кореје и неименовани руски физичари, али је њен брат одбио да даље учествује у пројекту, због чега су га припадници иранске Револуционарне гарде убили.

Три године касније, јануара 2010. убијен је Масуд Али Мохамади, кога су обавештајци описивали као једног од најталентованијих иранских научника. Убијен је док је улазио у аутомобил, након што је активирана бомба постављена на мотоциклу паркираном испред његове куће у Техерану.

Иран је за то убиство најпре окривио Америку и Израел, али је нешто касније на списак потенцијалних криваца додата и неименована "издајничка група коју чине Иранци у егзилу".

Иако није експлицитно именована, на листу сумњиваца уврштена је организација Муџахедин-е Калк, некадашњи врх копља Исламске револуције, чији су припадници после серије волшебних преокрета, некако завршили у Албанији. Иран је потом похапсио десетак особа са оптужбом да су за рачун Мосада учествовали у овом убиству, а један од њих, Маџид Џамали Фаши, осуђен је на смрт и погубљен.

Крајем новембра 2010. године страдао је Маџид Шахријари, још један од важних научника укључених у ирански нуклеарни програм. Њему су неидентификовани нападачи на аутомобил закачили бомбу у чијој је експлозији страдао.

Истог дана, тешко је рањен и Ферејдун Абаси Давани, у готово идентичном бомбашком нападу. Давани се, иначе, од 2007. године налази на црној листи Уједињених нација због учешћа у иранском нуклеарном програму и развоју балистичких пројектила.

За ова два напада, тадашњи ирански министар унутрашњих послова Мустафа Мохамад Наџар оптужио је Израел и америчку Централну обавештајну агенцију.

Осам месеци касније, крајем јула 2011. године убијен је тридесетпетогодишњи Даријуш Резаинеџад, експерт за високонапонске прекидаче који су кључни део нуклеарних бојевих глава.

У њега су наоружани нападачи на мотоциклима испалили пет метака, када се са супругом враћао из вртића из кога су покупили ћерку, а које су у овом нападу и рањене. Власти у Техерану су за смрт научника оптужиле Мосад.

Следећа жртва био је Мустафа Ахмади Рошан. Јануара 2012. убијен је пошто је активирана бомба коју су неидентификоване особе поставиле испод његовог аутомобила. У експлозији је рањен и његов возач. У полицијској акцији која је уследила ухапшено је двадесетак особа, с оптужбом за сарадњу са Американцима, Мосадом и британском службом MИ-6.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"