Читај ми!

Сабор Украјинске православне цркве прогласио пуну независност

Сабор Украјинске православне цркве (УПЦ) је изразио неслагање са ставом патријарха руског и целе Русије Кирила у вези са сукобом у Украјини и усвојио измене у уставу УПЦ, које значе њену потпуну независност, преноси "Интерфакс".

Сабор УПЦ, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, усвојио је одговарајуће допуне и измене устава о управљању УПЦ, које значе њену потпуну самосталност и независност, наведено је саопштењу објављеном на сајту УПЦ, преноси агенција.

Савет је се обратио и руским властима са захтевом за наставак преговарачког процеса.

Учесници Сабора су изразили наду да ће "проблем раскола у украјинском православљу бити превазиђен" и оценили да је први услов окончање заузимања цркава и принудно преношење парохија УПЦ у неканонску Православну Цркву Украјине (ПЦУ).

Сабор УПЦ скреће и пажњу на "стварну зависност ПЦУ од Цариградске патријаршије" и на чињеницу да је канонски статус УПЦ „знатно инфериорнији" у односу на слободе и могућности у спровођењу црквене делатности, које су предвиђене повељом УПЦ.

Православна црква Украјине је делимично призната православна црква чију је аутокефалност Васељенска патријаршија у Истанбулу одобрила у јануару 2019. године.

Тренутно аутокефалност Православне цркве Украјине признају Васељенска патријаршија Цариграда, Александријска патријаршија, Кипарска црква и Грчка црква.

четвртак, 08. јун 2023.
26° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено