Читај ми!

Све више Британаца средње класе спас тражи у добротворним банкама хране

Шефови банака хране кажу да им долази све већи број Британаца средње класе којима је "очајнички" потребна помоћ, док је, истовремено, министар финансија Риши Сунак позван да преиспита понуду породицама које се боре са кризом повећаних трошкова живота. Шефови добротворних организација рекли су за Индипендент да су видели изненађујући пораст броја људи са пуним радним временом, који не могу да се носе са растућим рачунима за енергију и ценама хране – и очекују да ће се тренд погоршати.

Вилијам Мекгренахан, менаџер банке хране "Татина кућа" у лондонском округу Вест Бромптон каже да им долазе родитељи из средње класе како никада раније нису видели.

"Они су посрамљени, јер не желе да траже помоћ. Али, они су очајни", каже Мекгренахан.

Додаје да виђају и студенте и дипломце. "Неки се боре са фриленс пословима, неки раде у малопродаји и угоститељству, неки имају дугове из периода ковида и једноставно не могу да се носе са растућим трошковима живота. Можда ћете помислити да се неће мучити, али изглед може да вара."

Мекгренахан је рекао да "без сумње" очекује да ће видети више људи средње класе на вратима банке хране када у априлу порасту рачуни за гас и струју, и додао да ће људи који никада нису искусили сиромаштво бити суочени са тешкоћама ове године.

Британски министар финансија Риши Сунак нашао се на мети критика, јер није навео никакву додатну помоћ око рачуна за енергију у такозваној пролећној изјави, осим претходно најављеног зајма од 200 фунти који долази у октобру и одлуке да не повећава бенефиције у складу са инфлацијом.

Научни центар "Resolution Foundation" упозорио је да ће око 1,3 милиона Британаца бити гурнуто у сиромаштво због смањења трошкова живота ове године, укључујући неке са "средњим приходима".

Мајкл Бекетс, менаџер банке хране Трусел у Колчестеру, последњих месеци приметио је "спиралу" потражње и предвидео је да ће више људи из "стиснуте" средње класе бити увучено у сиромаштво.

Тина Харисон, која води Тринити банку хране у Берију, рекла је да је потражња за пакетима са храном порасла током зиме са 100 на 150 појединаца и породица недељно. Очекује да ће се тај број повећати на 200 домаћинстава недељно у наредним месецима.

Неки Торијевци, наводи Индепендент, сматрају да је Сунак требало да уради више.

Све је већа забринутост да постојеће сиромаштво у Британији постаје много интензивније у наредним месецима. Експерт за потрошаче Мартин Луис рекао је да би неки људи могли да "изгладне или да се смрзну", док је активиста за храну Џек Монро такође упозорио да би тешко сиромаштво могло да се покаже "фаталним" у неким случајевима.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено