Почело суђење за пад "конкорда"

Судски поступак о паду француског авиона "конкорд" 2000. године, када је погинуло 113 особа, почео у Паризу. Амерички "Континентал ерлајнз" побија истрагу "Ер Франса", која наводи да је удес изазвао метални комад, који је отпао с летелице америчке компаније.

У Паризу почело суђење деценије представницима америчког авио превозника "Континентал" и петорици појединаца због пада "конкорда" компаније "Ер Франс" пре 10 година. Авион је полетео са аеродрома "Шарл де Гол" у француској престоници, а само пет минута касније се срушио.

Авион на лету 4590 са 109 путника и чланова посаде пао је на хотел у граду Гонес у Француској и усмртио четири особе. Већина путника били су немачки туристи који су путовали у Њујорк.

На оптуженичкој клупи нашли су се америчка компанија "Континентал ерлајнз" и тројица службеника париског аеродрома. Званична истрага француских власти утврдила је да је катастрофу изазвала титанијумска трака, која је отпала са авиона "Континентал ерлајнза", који је полетео нешто раније. Метални део пробушио је гуме на "конкорду", а делови су се одбили и погодили резервоар са горивом.

У званичном извештају наводи се да је авион при полетању ударио у метални део који је отпао са авиона компаније "Континентал ерлајнз".

Адвокати те компаније покушаће да докажу да се "конкорд" запалио при полетању и тврде да метални део никада није пронађен. Очекује се да ће суђење трајати неколико месеци.

Пребацивање одговорности "Ер Франса" и "Континентал ерлајнза"

"Мислим да запослени у "Континетал ерлајнзу" неће бити осуђени, јер несрећу нису изазвали с намером. Али сама компанија треба да буде осуђена и новчано кажњена, јер је одговорна за пад авиона", каже Фернан Гарно, адвокат "Ер Франса".

"Континентал" оспорава резултат француске истраге. Кривицу пребацује на "Ер Франсов" "конкорд", тврдећи да је авион био преоптерећен и да није равномерно распоредио гориво.

"Нико никада неће поверовати у причу да је мало парче метала изазвало авионску несрећу. То је званична теза против које ћемо се борити на суду", каже адвокат "Континентала" Емануел Марсињи.

Ако суд потврди наводе тужбе оптужени би могли да буду осуђени на казну затвора до пет година и новчану надокнаду. 

Авион типа "конкорд" успео је да прелети Атлантик од Лондона до Њујорка за свега 2 сата и 52 минута, а брзина коју је успео да развије је била 2.150 километара на час. Први модел пројектован је 1962. године.

Пад суперсоничног "конкорда" 2000. године једини је удес овог типа авиона.

Године 2003. компаније "Бритиш ервејз" и "Ер Франс" обуставиле су летове "конкорда". Иако је летео рекордном брзином на трансатлантским летовима, сматрао се скупим и комерцијално неуспешним пројектом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара