Читај ми!

Столтенберг: Радимо на политичком решењу са Русијом

Генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг каже да се у решавање тренутне кризе око Украјине НАТО првенствено ангажује на политичком дијалогу са Русијом, али и да ће бити спреман да одговори и на евентуалну војну агресују.

"Тренутно не знамо шта су планови Русије. НАТО је одлучан да се ангажује на политичком дијалогу, али, истовремено, ми смо спремни да одговоримо ако Русија изабере оружани конфликт. Спремни само за обе опције. Радмо напорно на најбољем мирном и политичком решењу, али се спремамо и за најгоре, а то је употреба силе од стране Русије према Украјини", поручио је Столтенберг.

Столтенберг је током данашње видео-конфренције у организацији Атлантског Савета навео да је "НАТО 2014. године након анексије Крима, по први пут у својој историји", распоредио војне снаге у источним деловима Алијансе односно у Балтичким земљама и Пољској.

Генерални секретар НАТО-а додаје да Алијанса надзире ваздушни простор у обалсти Црног мора, да има све веће присуство морнарице у региону и око 40.000 војника у оквиру снага за одговоре од којих је 5.000 спремно за брзо реаговање.

Он наводи да ће савезници донети "политичку одлуку" да ли је потребно даље повећати присуство Алијансе на Истоку или га проширити на регион Црног мора.

Снаге НАТО-а за брзе одговоре су тренутно под руководством Франуске, а Јенс Столтенберг оцењује да ће Париз знати да се ангажују у евентуалним "кофликтним и изазовним" ситуацијама.

"Имам поверања у то да ће Француска и други савезници бити спемни за распоређивање трупа у случају потребе. Истовремено, ми идемо и дипломатским путем јер најбоље решење би било да се спречи било каква интервенција у Украјини", закључио је Столтенберг.

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара