Поплаве терају туристе из Перуа

Око 1.400 туриста је евакуисано из древног града Мачу Пикчу због поплава и клизишта које су протеклог викенда погодиле Анде. Данас би требало да буде евакисано још 800 туриста.

Перуанске власти саопштиле су да би још 800 туриста требало да данас буде евакуисано из околине древног града Инка Мачу Пикчу, пошто је железнички саобраћај у прекиду због поплава и клизишта које су протеклог викенда погодиле Анде.

До четвртка увече хеликоптерима је превезено 1.402 људи из села Мачу Пикчу, које се налази високо у Андима, близу истоименог града старих Инка.

Перуански министар туризма Мартин Перес изјавио је локалним медијима да је још 800 туриста остало у планинама. Он је додао да је од понедељка евакуисано укупно 2.542 особе, од нешто више од 3.000 колико је остало заробљено у планинама.

Највише заробљених туриста било је из Аргентине, затим из САД, Чилеа и Бразила.

У среду је евакуисана 1.131 особа, и то старији људи и деца, док би млађе особе требало да буду спасене данас.

Лоше временске прилике успориле су евакуацију, али се време побољшало у четвртак, што је допринело бржем спасавању заробљених туриста.

Када је у недељу у клизишту уништена железничка пруга, једина копнена веза Мачу Пикчуа са остатком света, многи хотели и ресторани су вишеструко повећали цене.

Имућнији туристи могли су то да плате, док су они сиромашнији спавали у железничким вагонима и чекали испоруке хране које су касниле.

Евакуацију је отежао долазак још неколико стотина туриста који су пешачили "стазом Инка", популарном пешачком туром која траје четири дана и завршава се у Мачу Пикчуу.

Власти су затвориле "стазу Инка" пошто су две особе погинуле у клизишту.

Локаллитет Мачу Пикчу који се налази на 2.430 метара надморске висине, који сваке године посети 400.000 туриста остаће затворен неколико седмица, док не буду поправљени пут и железничка пруга, уништени када се излила набујала река Урубамба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара