Обама не одустаје од реформи

Промене у које су сви веровали нису се догодиле довољно брзо, па многи Американци имају разлог да буду разочарани, али ја нећу одустати, рекао Барак Обама у првом говору о стању нације од ступања на дужност.

Амерички председник Барак Обама је у свом говору о стању нације највише пажње посветио економији у САД, обећавши милионима Американаца да ће их вратити на посао.

У првом говору о стању нације од ступања на дужност пре годину дана, Обама је признао да се промене у које су сви веровали "нису догодиле довољно брзо".

Обама је рекао да многи Американци имају разлог да буду разочарани и да има оних који мисле да он као председник није у стању да испуни обећања, али је истакао да неће одустати.

Амерички председник је рекао да ће наставити да ради на спровођењу обећаних реформи у важним областима и да "неће играти на сигурно".

Отварање нових радних места мора остати приоритет и у 2010, рекао је Обама, који се осврнуо и на огромни државни дефицит, изразивши наду да ће скупи програми који не функционишу бити укиниту.

Барак Обама је такође апеловао на Конгрес да заврши започету реформу здравственог система.

У свом говору Обама је упозорио да ће САД имати потешкоћа да иду у корак са другим државама ако не буду решиле питања попут здравственог осигурања, енергије и образовања.

"Вашингтон нам деценијама говори да чекамо, чак и када се проблеми погоршавају", рекао је Обама, али за то време, према његовим речима, не чекају ни Кина, ни Немачка, ни Индија.

Око две трећине Обаминог говора било је посвећено економским проблемама и бригама већине Американаца. Обама је рекао да "разуме забринутост" Американаца који се боре да плаћају рачуне док велике банке добијају бонусе.

"Иран може да сноси озбиљне последице"

За разлику од његових претходника, спољнополитичка питања су се нашла у другом плану Обаминог говора о стању нације.

Обама није говорио о затварању затвора Гвантанамо за терористе на Куби, неуспеху у преговорима Израелаца и Палестинаца или борби против уточишта Ал-Каиде у Пакистану, главне терористичке претње САД.

Навео је да јесте постигнут успех у борби против тероризма будући да је "много више" терориста Ал-Каиде убијено 2009, откако је он председник, него у глобалној борби предвођеном САД у 2008. години.

Говорећи о спољополитичким изазовима, Барак Обама је упозорио Иран да ће сносити "озбиљне последице" ако руководство те земље настави да игнорише своје обавезе и покуша да се домогне нуклеарног оружја.

Рат у Ираку приводи се крају и "амерички војници ће напустити Ирак до краја августа", рекао је председник САД и поновио да ће бити повећан број америчких војника у Авганистану.

Обама је такође апеловао на амерички Конгрес да "коначно укине" закон којим се забрањује служења војске хомосексуално оријентисаним особама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара