Читај ми!

Габријел Борић, пореклом из Хрватске, нови председник Чилеа

Левичар Габријел Борић, пореклом из Хрватске, постаће нови председник Чилеа, након што је победио на председничким изборима у недељу.

На основу 99,5 одсто пребројаних гласова, Борић (35) је освојио 55,87 одсто гласова, испред кандидата деснице Хозеа Антонија Каста, који је освојио 44,13 одсто, објавила је Изборна комисија Чилеа, а Борић ће формално ступити на дужност 11. марта следеће године.

Након проглашене победе, рекао је да ће се борити против еколошки штетних пројеката, међу којима су копање бакра и злата, пренео је Ројтерс.

"Уништавањем света, уништавамо себе. Не желимо више пројекте који уништавају нашу земљу, заједницу", поручио је он.

Противник Каст је у недељу увече признао пораз и честитао будућем председнику хрватског порекла.

Ко је Габријел Борић 

Хрватски медији извештавају о победи Габријела Борића (35), с обзиром на то да су преци најмлађег чилеанског председника из Хрватске.

Габријелов прадеда и прабаба Иве и Божица су се пре 124 године у Чиле одселили с Угљана. У Чилеу су добили десеторо деце. Њихово седмо дете Луис је Габријелов деда.

Борићева мајка потиче из шпанско-каталонске породице.

Хрвати су се током кампање радо присећали да је Борић пре десетак година прешао океан како би обишао кућу својих предака на Угљану, у којој одавно нико не живи.

Габриел Борић је посланик од 2014. године. У професионалну политику ушао је 2013, када је као независни кандидат у јужном региону Магаланес освојио посланичко место с највећим бројем гласова. Успех је поновио и 2017.

Вођа широке леве коалиције представљао се као председнички кандидат који ће спровести промене и представља политичког наследника покрета из 2019. за социјалну правду у земљи.

Борић, који је јавност привукао као вођа студентских протеста 2011. за боље и приступачније образовање, написао је у суботу у отвореном писму да ће његова влада спровести промене које Чилеанци траже од 2019. године.

Ти протести, који су трајали месецима и повремено постајали насилни, подстакли су службени процес измена десет година важећег чилеанског Устава, који ће се следеће године суочити с референдумом.

Борић се заузима за велику пореску реформу по којој би најбогатији - један одсто Чилеанаца који поседују 26,5% националног богатства - више учествовали у  побољшању здравства и школства. 

Током 2011, када је предводио студентске протесте за бољи образовни систем, обећао је да ће одбацити модел слободног тржишта, јачати заштиту околине и права домородаца.

Борић представља значајан заокрет од дугогодишњих конзервативних политика према центристичким, оцењује хрватски Индекс.   

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно