Читај ми!

Британски суд усвојио жалбу САД о Асанжу, отворена могућност изручења

Високи суд у Лондону усвојио је жалбу Сједињених Америчких Држава у којој се тражи да оснивач Викиликса Џулијан Асанж буде изручен САД, како би се суочио са кривичним пријавама, укључујући оптужбе за шпијунирање и заверу за хаковање владиних рачунара.

"Суд је усвојио жалбу", рекао је судија Тимоти Холројд.

Холројд је рекао је да су Сједињене Државе дале гаранције Британији о условима притвора за Асанжа.

Рекао је да је задовољан гаранцијама које укључуји и залог да га САД неће држати у тзв. ADX затвору у Колораду, казненој установи са максималним обезбеђењем, као и да би могао да буде превезен у Аустралију на издржавање казне, ако буде осуђен.

Америчке власти оптужују Асанжа за 18 тачака у вези са Викиликсовим објављивањем огромних количина поверљиве америчке војне евиденције и дипломатских депеша, за које су навели да су довели животе у опасност.

Сједињене Државе су се жалиле на пресуду од 4. јануара, Окружног суда у Лондону, у којој је наведено да Асанж не би требало да буде изручен САД јер би вероватно извршио самоубиство у америчком затвору.

Одлука Вишег суда је "тешка повреда правде", изјавила је вереница Џулијана Асанжа након што је британски суд поништио ранију одлуку којом је блокирано изручење Асанжа Сједињеним Државама.

Пресуда доводи Асанжа корак ближе изручењу, али остају додатне препреке.  

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.