Читај ми!

Мач ислама, Сејф ал Ислам, ипак председнички кандидат

Славље присталица Сајфа ал Ислама на улицама Сабхе почело је неколико тренутака пошто је жалбено веће суда у том граду одбацило одлуку изборне комисије и сину Моамера Гадафија дозволило да се кандидује на председничким изборима.

Одлука суда уследила је након неколико дана напетости у Сабхи и покушаја снага лојалних Хафтару Калифи да оружјем спречи особље суда да уђе у канцеларије.

После скоро недељу дана и уз силне интервенције међународне заједнице, службеници суда су коначно у четвртак ушли у канцеларије и одмах одбацили одлуку изборне комисије, према којој је Гадафијевом сину, одбијен захтев да се кандидује на председничким изборима због процеса за ратне злочине пред Међународним кривичним судом и неколико локалних судова.

Суд су, данима, блокирали војници лојални Хафтару Калифи, чију је кандидатуру за председника одбацила изборна комисија, такође због серије процеса који се против њега воде због наводних ратних злочина.

Либијска изборна комисија првобитно је потврдила кандидатуру Гадафијевог сина, али је та одлука разбеснела Веће стараца у некадашњем центру побуне, Мисрати, које је становнике Либије позвало да бојкотују изборе.

Накнадно, Гадафијева кандидатура је поништена, па је коначну одлуку, после серије протеста, спекулација и потезања оружја, донео суд у Сабхи.

Истовремено, суд у Триполију одбацио је све оптужбе на рачун премијера Абдула Хамида Дбеибе, чиме му је отворен пут за учешће у трци за првог председника Либије, који ће бити изабран директним гласањем.

Читав низ експерата за стање у Либији сматра да је одржавање избора немогуће у овом тренутку, али да међународна заједница инсистира да се изборни процес настави.

Изборни процес у Либији прати прави хаос, укључујући крађу изборног материјала у неколико градова и претње полазницима предизборног курса у Триполију.

субота, 03. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено