Читај ми!

Ванкувер одсечен од света, блокиран нафтовод, штета од поплава у Канади мери се милијардама долара

Канадску провинцију Британска Колумбија погодиле су незапамћене поплаве. Ванкувер је одсечен од света и без струје. Више хиљада људи је евакуисано. Најмање једна особа је погинула, али се страхује да је број страдалих већи због клизишта. Штета тродневних поплава процењује се на више милијарди долара.

У Британској Колумбији проглашено је ванредно стање због катастрофалних поплава. Евакуисано је више од 18.000 људи. Снажна олуја и огромна количина падавина потпуно су паралисале западну канадску провинцију.

Премијер Џастин Тридо је у посети Вашингтону, одакле је обећао да ће власти учинити све да санирају катастрофу изазвану климатским променама.

"Ангажовали смо више од 8.000 војника у Британској Колумбији да помогну евакуацију људи као и дистрибуцију хране и лекова онима који су заробљени у својим домовима због клизишта. Још хиљаде војника је у приправности", истакао је Тридо.

Пријављена је једна жртва, али спасилачке службе трагају за десетинама несталих у клизиштима, па се страхује да је број погинулих знатно већи.

"Извукли смо се за длаку, а сада се само надамо да ћемо спасити бар неке куће. Све је потопљено, у контакту смо са комшијама, а војска нам помаже да преживимо ову катастрофу", рекао је један од мештана.

Блокиран је и нафтовод "Транс Маунтин", који преноси 300.000 барела нафте дневно. Десетине хиљада домаћинстава и предузећа је без струје. Погођена подручја добиће милијарду долара за почетак обнове, саопштили су канадски званичници.

среда, 29. новембар 2023.
3° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!