Бомбашки напад у Багдаду

Три снажне експлозије у центру Багдада. Најмање 36 мртвих, 70 рањених. Напади уследили свега неколико сати пошто је погубљен "Хемијски Али", некадашњи сарадник Садама Хусеина.

Три снажне експлозије потресле су центар Багдада, свега неколико часова пошто је извршена смртна казна над једном од кључних играча у режиму Садама Хусеина, Хасаном ал Мађидом, познатијем под надимком "Хемијски Али".

Најмање 36 особа је погинуло, а седамдесетак рањено у у три одвојене експлозије, од којих се једна догодила испред хотелас "Шератон" на источној обали реке Тигар и у близини Зелене зоне. Та зграда је већ годинама седиште бројних медијских кућа и не користи се као хотел.

Преостале две експлозије уследиле су неколико минута касније у близини хотела "Вавилон" и "Хамра", који су нарочито популарни међу страним новинарима.

"Хемијски Али" је осуђен на смрт јер је одобрио употребу бојних отрова против курдских побуњеника током 1987-88. године, када је убијено око 5.000 људи. У наставку операције, пошто се Курди нису предавали, уништено је око 4.000 села, док се број жртава процењује на више од 150.000.

Очевици су навели да се велики облак дима може видети на паркингу хотела "Шератон".

Претходни већи напад у Багдаду догодио се 8. децембра, када је у експлозијама аутомобила бомби убијено више од 100 људи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се