Турска неће привилеговано партнерство са ЕУ

Неке чланице ЕУ нуде Турској "привилеговано партнерство", али та земља пристаје само на пуноправно чланство у Унији. Процедуру прикључења Турска службено започела joш 1987. године, а кандидат за члана ЕУ постала 1999. године.

Турска одбија разговоре о "привилегованом партнерству", као што то нуде неке земље Европске уније изјавио је главни преговарач Анкаре о пријему те земље у чланство ЕУ Егемен Багис.

"Ми одбијамо да о томе разговарамо јер би то било увредљиво. Не постоји никаква друга опција од пуноправног чланства. Када преговори буду закључени, Турска ће бити сасвим другачија земља него данас.

Мени је драже када се говори о преговорима са отвореним исходом. Чак и католички бракови су данас са отвореним исходом", казао је поводом "привилегованог партнерства", које поједине земље, међу њима и Аустрија, виде на крају преговора са Турском.

Багис је у интервјуу бечком дневнику "Пресе", подсетио да су половину поглавља у преговорима политички блокирале поједине земље ЕУ, али је додао да је Турска одлучна и да неће посустати.

"Доћи ће до величанственог састанка чим Турска, са својим динамичним, младим друштвом, приступи ЕУ, која јој, на другој страни, доноси више демократије, транспарентности и благостања", објаснио је Багис и додао да Турска тежи да примени европско законодавство до краја 2013. године.

"Тада ЕУ мора да одлучи када Турска треба да постане пуноправна чланица. Свака држава која је преговарала на крају је постала и чланица. Турска неће бити први изузетак", уверен је Багис.

Дуг пут Турске ка ЕУ

Турска је још 1987. године службено почела процедуру за придужење ЕУ, тада Европској заједници.

Давне 1949. године Турска је, међу десет земаља оснивача, постала члан Већа Европе.

Та земља је један од оснивача Огранизације за економску сарадњу и развој 1961. године и Организације за европску безбедност и сарадњу 1973. године.

Потписала је Царински уговор 1995, а статус кандидата за члана ЕУ признат јој је још 1999. године.

Преговори о приступању Турске ЕУ званично су почели у октобру 2005. године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се