Борба за Хаити

Након доласка готово 20.000 америчких војника на Хаити, многи се питају која ће бити улога САД у земљи разореној земљотресом. Амерички званичници истичу да се неће задржавати на територији Хаитија дуже него што је потребно.

Забринутост због повећања броја америчких војника на територији Хаитија већ су изразиле Боливија, Венецуела, Никарагва, Бразил и Уругвај, који у доласку америчке војске виде претњу властитој безбедности.

Посебно незадовољство изазвало је успостављање контроле САД над аеродромом у Порт-о-Пренсу, због чега се побунила и Француска.

Реакције грађана Хаитија на долазак америчке војске у тако великом броју су разнолике.

"Ми немамо своју владу. Ми не знамо где је наш председник. Имамо 12.000 војника на нашој територији и желимо да знамо који је њихов задатак. Ако су они овде да помогну обнови наше земље, ми са тим немамо проблем. Али ми видимо да је по среди борба између САД, Канаде и Француске. Ко ће победити? Губи једино народ Хаитија", преноси изјаву једног Хаићанина телевизија "Евроњуз".

Бивши кубански председник Фидел Кастро се такође огласио поводом доласка војника на Хаити, наводећи да војно присуство омета међународну сарадњу.

Кастро је у колумни државних новина написао да је Вашингтон "иако нико не зна како или зашто" распоредио трупе "како би окупирао хаићанску територију", а остале земље су се прилагодиле томе.

Бивши кубански лидер је приметио да се неколико влада жалило да војници спречавају авионе са хуманитарном помоћи да се приземље на Хаитију, као и да су те владе позвале УН да истраже те случајеве.

Председник Боливије Ево Моралес затражио је од УН да осуде оно што је он назвао "окупацијом Хаитија".

Присутство америчких војника оправдано 

Како преноси руска агенција "Риа новости", шеф руске дипломатије Сергеј Лавров не придаје велики значај присутству америчке војске на Хаитију, али се нада да неће доћи до злоупотребе новонастале ситуације.

Према речима руског министра, свиђало се то некоме или не, хуманитарна катастрофа захтева коришћење и војних ресурса, јер је другачије немогуће брзо и ефикасно помоћи становништву.

Први заменик сталног представника САД у УН Алехандро Вулф је истакао да ће присутство американаца на Хаитију бити дугорочно, јер је земљи погођеној тешком несрећом потребна неодложна помоћ. Међутим, са завршетком прве фазе помоћи, број америчких војника ће се постепено смањивати.

Како наводи "Евроњуз", у циљу ефикасније помоћи Хаитију, САД ће морати да придобију поверење локалног становништва.

Страхује се да је у земљотресу, који је 12. јануара погодио Хаити, страдало 200.000 људи, а око милион и по је остало без домова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се