Читај ми!

Нобелова награда за хемију додељена Бенјамину Листу и Дејвиду Мекмилану

Шведска краљевска академија наука доделила је Нобелову награду за хемију Бенјамину Листу и Дејвиду Мекмилану за развој асиметричне органокатализе.

Бенјамин Лист је рођен 1968. године у Франкфурту, а запослен је у немачком институту "Макс Планк". Дејвид Мекмилан рођен је исте године у Белшилу, у Великој Британији, а ради на Универзитету Принстон у Сједињеним Државама. 

Како се наводи у образложењу Шведске краљевске академије, Нобелова награда за хемију је додељена двојици научника због тога што су развили нови начин за конструкцију молекула – органокатализу.

Лист и Мекмилан су 2000. године, у одвојеним истраживањима, развили трећи тип катализе – асиметричну органокатализу, која надограђује мале органске молекуле.

Нобелову награду за хемију додељује Шведска краљевска академија, а састоји се од златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна, готово 115.000.000 динара. 

Лауреати ће поделити новчану награду. 

У понедељак је Нобелов комитет доделио награду за достигнућа у физиологији или медицини Американцима Дејвиду Џулијусу и Ардему Патапутијану за њихова открића о томе како људско тело перципира температуру и додир.

Јуче је тројици научника додељена Нобелова награда за физику за откриће које је, како је наведено, револуционарни допринос разумевању сложених физичких система.

Наредних дана биће додељене и награде за изванредан рад у областима књижевности, мира и економије.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво