Прекинута потрага на Хаитију

Према првим званичним проценама хаићанске владе, у разорном земљотресу страдало више од 111.000 људи. Спасилачке екипе окончале акцију потраге за жртвама земљотреса. Одржана глобална ТВ акција "Нада за Хаити, одмах" у којој је помоћ прикупљана телефонским путем.

Влада Хаитија прогласила је завршетак акције потраге за жртвама катастрофалног земљотреса и први пут изашле са званичним проценама о броју страдалих према којима је земљотресу живот изгубило 111.481 особа.

Канцеларија за хуманитарна питања УН прецизирала је да су међународни спасилачки тимови, из рушевина успели да спасу 132 особе.

Портпаролка УН Елизабет Бирс изјавила је да се интензивне хуманитарне активности и даље настављају у престоници Порт-о-Пренсу и у другим деловима Хаитија погођеним земљотресом. Бирс је рекла да неке спасилачке екипе већ напуштају Хаити због исцрпљености.

Наде да још неко буде пронађен жив су већ минималне, пренео је Би-Би-Си. Они, који су остали, сада настоје да хуманитарну помоћ доставе онима којима је најпотребнија.

У хаићанској престоници Порт-о-Пренсу живот се полако враћа у нормалу. Отварају се продавнице, аутобуси саобраћају, али многи грађани још увек напуштају разорени град.

Хаити бележи велики пораст насиља на улицама својих градова. Банде разбојника постале су свакодневна опасност за унесрећени народ. У појединим деловима престонице људи су у немилости, око 5.000 криминалаца одбеглих из разрушених затвора, који пљачкају и, према неким извештајима, силују жене и користе ватрено оружје.

Болницама недостају лекови и анестетици, али и лекари, пошто велики број повређених и болесних тражи помоћ.

Према неким проценама, око 200.000 људи је до сада напустило главни град. Многи су нашли уточиште код родбине која живи у другим деловима земље.

Светске звезде за народ Хитија

У Лондону, Њујорку и Лос Анђелесу истовремено су одржани концерти на којима је више од 100 музичких и филмских звезда упутило позив свету да помогне земљотресом погођеном становништву Хаитија. Прогам су преко радија могли да слушају и Хаићани.

Водитељ глобалне ТВ акције "Нада за Хаити одмах" у Лос Анђелесу био је холивудски глумац Џорџ Клуни, иницијатор кампање у којој је помоћ прикупљана телефонским путем.

"Народу Хаитија је потребна наша помоћ", рекао је глумац Џорџ Клуни који је помогао у организовању програма и био његов водитељ. "Морају да знају да нису сами. Морају да знају да нам је и даље стало".

Клунију су се синоћ придружили Вајклиф Жан, Мадона, фронтмен групе "Ју Ту" Боно Вокс и певачица Ријана. Поред свих већих америчких и британских телевизијских станица, концерт је могао да се прати на МТВ-у преко интернет сајта "Ју Тјуб".

"Доста са сажаљевањем, хајде да изградимо Хаити", рекао је Вајклиф Жан, музичар родом са Хаитија.

Међу учесницима хуманитарне акције били су Шерил Кроу, Џастин Тимберлејк, Шакира, Стиви Вондер, Брус Спрингстин, репер Џеј-Зи, као и глумци Леонардо Ди Каприо, Хале Бери, Дензел Вошингтон, Никол Кидман и Мел Гибсон.

Песме изведене током програма продају су на сајту "Aј Тјунс" (iTunes) по цени од 99 центи, а приход је намењен за помоћ Хаитију.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара