Читај ми!

Колико се променила мафија у Италији – од макрокриминалитета до феномена дечје мафије

Одељење које се бави контролом и борбом против мафије (ДИА) предало је италијанском парламенту извештај o активностима припадника организованог криминала у 2020. години, о њиховим капацитетима и циљевима. У том извештају се види како се, и колико, мења италијанска мафија.

"Коза ностра", "Камора" и "Ндрангета" свакодневно раде на томе да ојачају и прошире деловање, све више у сарадњи са директорима, политичарима и угледним људима, замењујући насиље "тихом инфилтрацијом".

Суштински, објашњавају експерти из ДИА, мафијашке организације су убрзале трансформацију још одраније, а нису одустали од неопходног пуштања корења на одређеним територијама и активности застрашивања која им гарантује препознатљивост – "криминалну моћ".

Подаци говоре да је, у поређењу са 2019. годином, број убистава "у мафијашком стилу" смањен, као и стварање мафијашких удружења (са 125 на 121 и са 80 на 41), а с друге стране увећале су се криминалне радње које обухватају нелегална предузетништва, инфилтрације у производне секторе, као и добијање јавних фондова.

Случајеви корупције и изнуде су порасли са 20 на 27, тржиште нелегалних радњи са 28 на 32, обећавање или изнуђивање бенефиција са девет на 16.

Криминалним организацијама је у другом делу прошле године одузето 287,5 милиона евра (у првом делу 88 милиона), материјална добра у вредности од 181 милион евра, што није ослабило мафијашке кланове који, по ДИА, имају много новца којим располажу, и то у кешу.

Мафија "у оделу"

Криминалне организације су све више окренуте ка предузетништву.

Све је већи број случајева корупције, изнуђивања, лажирања резултата аукција и конкурса. Мафија све чешће плаћа у биткоину, као и у монеру, што је још једна, нова, криптовалута за коју није дозвољено банкарско праћење.

Према том извештају, док је цео свет током пандемије био у кризи, мафија је просперирала.

Одмах су увидели где могу да зараде новац, и то су брзо извели: преко маски до лажних лекова, али су и преузели све оне привредне и производне као и угоститељске активности које су запале у кризу, те су на тај начин добили и помоћ од државе у условима пандемије.

Осим "традиционалних" сектора интересовања, попут изнуђивања новца, рекетирања и трговине дрогом, сада је пажња италијанске мафије прешла и на клађења и игре на срећу, нарочито онлајн.

Технологија им иде у прилог: предузетници који су део кланова, кажу аналитичари, оснивају компаније у пореским рајевима и тако стварају паралелне делатности са оним правним које омогућавају не само велики профит већ и потпуно анонимно прање огромних количина новца.

Још један интересантан сектор, до пре неколико година резервисан за 'специјалисте', јесте кријумчарење енергената, јер омогућава да се производи стављају на тржиште по много нижој цени од цена које прописују нафтне компаније.

На овај начин стварају се праве "синергије између мафијаша и белих оковратника", како у Италији називају менаџере, директоре и политичаре, који имају задатак да се брину о увозу производа из источне Европе и управљају њиховом дистрибуцијом преко ad hoc створених компанија преко којих се "рециклира" капитал који им је стављен на располагање.

Стратегија деловања се разликује од севера ка југу земље.

На северу су криминалистичке групе инвестирале властити капитал у приватно предузетништво купујући кафиће, компаније, ресторане и продавнице које су пропадале због карантина. На југу су се концентрисали на јавне финансије државе намењене расту економије у том делу земље.

"Ндрангета" – тиха мафија 

ДИА у свом извештају упозорава на раст организованог криминала, који је усмерен на искоришћавање европских фондова помоћи и националног плана опоравка. У највећој мери то је "Ндрангета", најјача мафијашка организација у Италији и једна од најјачих на свету, коју ДИА назива "тихом".

Први су по трговини кокаином, имају везе са најагресивнијим групама јужноамеричких нарко-трговаца, као и са политичарима, предузимачима и менаџерима.

ДАИ је у свом извештају нагласила да се "Ндрангета" све чешће инфилтрира у политички, као и институционални свет, те има све предности захваљујући којима може да добије тендере и јавне уговоре.

Због широко распрострањене корупције, посебно у одређеним деловима Италије, избори локалних власти су условљени и намештени што, такође, понекад мења изборну конкуренцију.

Потврда долази из општина у Калабрији које се све чешће расформирају због инфилтрације криминала: од 29 општина чији је врх смењен, у 15 је то учињено зато што су били део криминалистичких организација.

"Ндрангета" није активна само у Калабрији. Њени припадници живе и на северу Италије – 25 таквих "фамилија" је у Ломбардији, а 14 у региону Пијемонте.

Све више их има и у иностранству – у Канади, Америци, Румунији, Аустрији, Немачкој, Белгији, Шпанији, Француској, Холандији, Великој Британији и Аустралији.

Једини позитиван податак је и што у "Ндрангети" има оних који сарађују са органима реда, пише недељник Пост.

Сицилијанска "Коза ностра"  

Према извештају ДИА, "Коза ностра" у овом моменту има највише потешкоћа.

Последњих годину дана морала је да промени своје активности и одлуке, интензивирајући односе са америчким породицама.

Њихови интереси остају непромењени – изнуда, зеленаштво, трговина и диловање дроге, контрола нелегалног коцкања, загађење земљишта посебно у областима грађевинарства, ископавања земље, одлагања отпада, управљања услугама гробља и транспорта.

А ту је и рекетирање и изнуђивање, типичан модус операнди "Коза ностре", једноставан за спровођење у дело и са великим потенцијалом зараде.

Феномен макрокриминалитета – "Камора"  

"Камора", према извештају ДИА, остаје и даље феномен макрокриминалитета, који не поседује структуралну хијерархију, попут оне коју поседује сицилијанска мафија. "Камора" има више кланова, који су врло снажни на својој територији и који су често у сукобу једни с другима.

Тако постоје најјаче организације, попут клана Mazzarella – Licciardi - Contini, затим Amato – Pagano, Nuvoletta – Polverino, Moccia (Моча), Schiavone (Скјавоне) и Zagaria.

Око њих постоји на десетине мањих кланова и група, што даје слику анархије. Они су, међутим, одлично организовани на терену.

Убистава која потичу од "Каморе" све је мање, док кланови бране своје економске интересе у целој Италији као и у иностранству трговином дроге, изнуђивањем, продајом лажних робних марки, цигарета, фискалним преварама, као и преварама са осигуравајућим друштвима.

Трговина отпадом, ипак, за њих је у овом моменту најисплативија делатност. 

Мафија из Пуље  

ДИА упозорава да је организовани криминал у региону Пуља у највећем порасту.

Уједињена света круна (Sacra Corona Unita) обавља своје делатности у околини града Салента, у околини Барија је активна Камора из Барија, а код града Фође, Удружење Фође (Societa Foggiana) коју називају камелеонском, јер је у стању да буде немилосрдна и дивља али и врло модерна, елегантна и предузетнички оријентисана.

Страна мафија у Италији 

Извештај ДИА указује на распрострањено присуство албанске мафије, која набавља дрогу коју после распоређује локалним дилерима.

Кинеске организације су затвореног типа и само се повремено мешају са италијанском мафијом, изнад свега када се ради о проституцији и трговини отпадом.

Румунска мафија се бави трговином дрогом и оружјем, као и проституцијом и високотехнолошким криминалом.

Врло утемељена, још од 80-их година је и нигеријска мафија у региону Кампање, која делује на више нивоа, а познати су и Secret Cults, тајне организације са врло јаком хијерархијом и обрасцима понашања: Black Axe, Eiye, Maphite, Vikings.

Њихови интереси иду од трговине дрогом, преко трговине имигрантима, развоју проституције и искоришћавању радне снаге. Нигеријска мафија је после "Коза ностре", "Ндрангете", "Каморе" и "Сакре короне уните", заузима пето место. 

Дечја мафија

ДИА је у свом извештају скренула пажњу и на један нови феномен – тзв. дечју мафију, baby gang.

Оне немају криминалну позадину, али су опасне у жељи да буду примећене и да освоје територије захваљујући урбаном гангстерском понашању – заплашивање, пуцање у ваздух, крађе, клопке.

недеља, 24. септембар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"