Ал Каида у жижи широм света

На аеродромима у Индији пооштрене мере безбедности, јер Ал Каида планира да отме авион. Двоје терориста Ал Каиде погинуло у нападу пакистанских снага. У Турској ухапшено 120 особа због веза са Ал Каидом.

Аеродроми у Индији данас су били у стању појачане приправности пошто су службе безбедности примиле информацију да оружане групе повезане са Ал Каидом планирају да отму авион.

"Аеродроми су подигли степен приправности у четвртак, пошто је Влада примила упозорење од безбедносних агенција", рекла је у Њу Делхију портпаролка ваздухопловства.

Такође, је потврдила писање индијских медија да су службе безбедности откриле заверу милитаната повезаних са Ал Каидом и пакистанском организацијом Лашкар-е-таиба за отмицу авиона једне од индијских авиокомпанија на лету у неку од суседних држава јужне Азије.

Безбедност је пооштрена на свим аеродромима, а путници су подвргнути интензивнијим проверама, рекао је високи званичник индијског министарства унутрашњих послова.

На летове у региону ће, према писању индијских медија, бити распоређена и ваздушна полиција.

У последњем великом терористичком нападу у Мумбају у новембру 2008. године погинуло је 166 људи.

Обрачун пакистанских снага са терористима Ал Каиде

Двоје терориста убијено је данас у нападу пакистанских снага на скровиште екстремиста у предграђу Мираншаха у Северном Вазиристану, који се налази уз границу са Авганистаном и представља упориште авганистанских талибана и Ал Каиде, саопштили су званичници.

"У току је интензивна размена ватре између терориста и снага безбедности", рекао је Ројтерсу пакистански обавештајни званичник .

Пакистанска армија је у октобру у суседном Јужном Вазиристану порекнула офанзиву на пакистанске талибане повезане са Ал Каидом који су вршили нападе на територији Пакистана.

Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс налази се у посети Пакистану како би убедио његове лидере да прошире војну кампању на авганистанске терористе који стално прелазе границу и боре се против америчких војника у Авганистану.

Гејтс је данас похвалио успех пакистанске војске у борби против терориста од почетка ове године и апеловао на њу да изврши притисак и на авганистанске терористичке фракције.

"Авганистан и Пакистан ће успети да се ослободе ове претње само ако изврше притисак на терористе са обе стране границе", рекао је он.

Али упркос притиску САД, пакистанска војска је у четвртак одбацила могућност покретања нове офанзиве у Северном Вазиристану у овој години, јавио је Ројтерс.

Хапшење чланова Ал Каиде широм Турске

Турска полиција ухапсила је 120 особа осумњичених за везе са терористичком мрежом Ал Каида, јавили су данас турски медији.

Позивајући се на неименоване званичнике, агенција Анадолија јавила је да је полицијска акција изведена симултано у 16 провинција. По наводима те агенције, у граду Газиантеп, на југоистоку, ухапшено је пет особа. међу којима је један званичник Ал Каиде.

Приватна телевизија НТВ известила је да је приведено најмање 120 људи и да су они на испитивању. Међу приведенима је и један професор универзитета у источном граду Ван, осумњичен да је регрутовао студенте и друге запослене на универзитету за обуку у камповима Ал Каиде.

У опсежној акцији у Адани, на југу земље, полиција је још у понедељак ухапсила 34 особе осумњичене да припадају Ал Каиди. Против 25 подигнуте су оптужнице.

Турске власти оптужују Ал Каиду за нападе почињене у Истанбулу у новембру 2003. у којима сиу погинуле 63 особе.

У септембру, други човек Ал Каиде Ајман Ал Завахри запретио је Турској нападима, док се земља припрема да преузме командовање снагама НАТО у Авганистану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара