Ухапшен осумњичен за геноцид у Руанди

Због сумњи да је учествовао у геноциду и починио ратне злочине у Руанди у Француској ухапшен Состене Муњемана. Осам година радио у једној болници у Бордоу.

Доктор из Руанде који се већ неколико година налази на Интерполовој листи због сумњи да је учествовао у геноциду и починио ратне злочине у овој централноафричкој земљи 1994. године, ухапшен је у Француској, саопшила је француска полиција.

Состене Муњемана (45), који је осам година радио у једној болници у Бордоу, граду на југозападу Француске, пориче кривицу, пише Би-Би-Си, наводећи, међутим, да су француске власти 2008. одбациле његов захтев за азил због постојања "озбиљних сумњи" да је био умешан у ратне злочине у Руанди.

Хапшење је уследило неколико недеља пошто су две земље поново успоставиле дипломатске односе који су годинама били лоши, а потпуно прекинути 2006. године пошто је један француски судија оптужио председника Руанде Пола Кагамеа и неколико истакнутих званичника ове земље да стоје иза убиства бившег председника из племена Хуту, Јувенала Хабјаримана.

Хабјаримана је погинуо када је почетком априла 1994. године оборен његов авион, након чега су се појачале етничке тензије у региону и до средине јула исте године уследио покољ готово милион припадника мањинског народа Тутси, као и припадника народа Хуту који су се супротстављали поступцима екстремиста из својих редова.

Онима који се сматрају најодговорнијим за геноцид у овој земљи суди се пред Међународним кривичним судом за Руанду са седиштем у Аруши, у суседној Танзанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се