Немир због нових потреса

После девет дана, из рушевина на Хаитију спасена 11-годишња девојчица. Борба за преживљавање након катастрофалног земљотреса се наставља. Нови блажи потреси отежали операције спасавања и унели немир у већ застрашено и изнемогло становништво.

Сједињене Америчке Државе ће на Хаити послати још 4.000 војника, чиме ће се број војника попети на 16.000. Њихов задатак јесте да уведу ред у сиромашној острвсој држави, доставе помоћ и спрече да се борба за живот на улицама, разореним након катастрофалног земљотреса, претвори у хаос.

Због логистичких проблема са транспортом и расподелом, као и из безбедносних проблема, помоћ не стиже до многобројних Хаићана којим је потребна. 

После девет дана од земљотреса, у престоници Хаитија догодило се право чудо. Наиме, у рушевинама је пронађена жива 11-годишња девојчица Менџи Бахина Санон и пренета у једну пољску болницу.

Хирург из француске невладине организације каже да се девојчица полако враћа у живот. Ипак, спасиоци процењују да је све мање шансе да међу рушевинама има преживелих.

У Порто Пренсу подигнуте су импровизоване болнице, а медицинско особље ради у изузетно тешким условима. "Помажемо жртвама потреса већ недељу дана. Радимо дан и ноћ. Има превише повређених, болесних, а немамо довољно лекова", рекла је медицинска сестра из Мексика Антонија Бекера.

Међународни монетарни фонд позвао је све државе света да покрену неку врсту Маршаловог плана за обнову те земље.  

Хаићански званичници кажу да је број настрадалих између 100.000 и 200.000, милион и по људи остало је без домова а 75.000 људи већ је сахрањено у масовним гробницама.

Слабији потреси на Хаитију узнемирили становнике

Два потреса осетила су се у престоници Хаитија, што је изазвалу панику међу становницима града који су поново изашли на улице.

За сада нема извештаја о могућим штетама које су ови потреси изазвали. Према прелиминарној процени Америчког геолошког института јачина удара који се осетио у 11.45 по локалном времену била је 4,9 степени.

Хаити је погодило најмање 50 потреса јачине 4,5 степени или више од катастрофалног удара 12. јануара, јачине 7.0 степени по Рихтеру, који је разорио главни град.

Ни један од тих потреса није изазвао веће штете али они су отежали операције спасавања и унели немир у већ застрашено и изнемогло становништво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се