Измерена рекордна температура у Европи – највиша откако постоје мерења

Температура од 48,8 степени Целзијуса измерена је данас у покрајини Сиракуза на Сицилији. То је, како наводи лист Коријере дела сера, највиша температура откад постоје метеоролошка мерења у Европи.

Коријера дела сера је објавио податке о мерењима Агрометеоролошког информативног сервиса Сицилије (СИАС).

Наводи да је данас у 14 часова у градићу Флоридија у покрајини Сиракуза измерена рекордна температура ваздуха од 48,8 степени Целзијуса, преноси портал Индекс.

Рекорд још није службено потврђен

Досадашњи званични рекорд држала је Атина, у којој је 1977. године измерено 48 степени, али је у септембру 1999. године на Сицилији измерено 48,5 степени. Међутим, то мерење није званично потврђено као рекордно.

Ни данашњи рекорд Флоридије још није службено потврђен, јер то морају да учине стручњаци Светске метеоролошке организације.

Посебан географски положај подиже температуру 

Флоридија и унутрашњост покрајине Сиракузе налазе се на посебном месту које због свог специфичног положаја додатно подиже температуру.

Само десетак километара од Флоридије температуре су и до 10-12 степени ниже. Стручњаци објашњавају да на врло високе температуре на Сицилији, у централној и јужној Италији, а понекада и на северу, утиче ваздушна струја која стиже из Сахаре.

Снажан топлотни талас и даље погађа Медитеран и северну Африку. Топло и суво време одиграло је велику улогу у стварању услова за разорне пожаре у Турској и Грчкој.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво