Зимска драма на северу Кине

Север Кине погођен снежним олујама и рекордно ниским температурама од 40 степени испод нуле. Завејани путеви отежавају спасавање становништва, а угрожено је око 1.600.000 људи.

Снежне олује и рекордно ниске температуре које су пале 40 степени испод нуле погодиле су север Кине. Лоше временске прилике и завејани путеви отежавају евакуацију становништва, а угрожено је око 1.600.000 људи.

У провинцији Синђианг на западу земље у снежним олујама и хладноћама које достижу и минус 43 степена погинуло је пет особа, саопштио је тамошњи хидрометеоролошки завод.

"Имали смо благовремене информације тако да смо се на време припремили за хладни талас, али и даље имамо проблема да евакуишемо све становнике, пошто су овако ниске температуре и снег ретки у Синђиангу", рекао је портпарол тог завода.

Угинуло је 100.000 грла стоке, а око 100.000 кућа је оштећено. У области Алтај, на крајњем северозападу Кине, евакуисано је више од 150.000 људи, а тамо је нападало око један метар снега, што је око пет пута више од уобичајеног.

Ниске температуре угрозиле су и рибаре у провинцији Шандонг дуж Бохајског мора, које је прекривено најдебљим ледом у последњих 30 година.

У Синђиангу, Унутрашњој Монголији и другим северним кинеским провинцијама ће, према прогнозама метеоролога, у наредна три дана дувати јак ветар и доћи ће до даљег пада температуре.

Северну Кину погодила је најоштрија зима у последњих неколико деценија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се