Нови земљотрес на Хаитију

Борба за преживљавање се наставља. Недељу дана после разорног земљотреса Хаићани у паници због поновљеног потреса јачине 6,1 степен Рихтерове скале. Најмање 75.000 лешева уклоњено са улица престонице Хаитија и сахрањено у масовне гробнице.

Снажан потрес јачине 6,1 степен Рихтерове скале поново је погодио Хаити. У разореној престоници завладала је паника, људи беже што даље од рушевина, а акција спасавања је привремено прекинута. То је уједно и најјачи удар после разорног земљотреса који се догодио прошле недеље.

За сада нема података о томе да ли је причињена додатна материјална штета, преноси Ројтерс.

Земљотрес се догодио у 06.00 часова по локалном времену са епицентром на око 56 километара северозападно од Порт-о-Пренса и 22 километра у дубину тла.

Упркос масовном одзиву међународне заједнице, помоћ споро стиже до становника Хаитија, а људи под рушевинама и даље умиру пред очима спасилаца.

Спасилачке екипе из целог света протеклих недељу дана претражују по рушевинама у потрази за преживелима, али са све мање успеха. Тек по неки случај спасавања пробуди наду оних који седам дана после разорног земљотреса и даље трагају за својим породицама.

Из рушевина хаићанске престонице јутрос су извучене четири особе. Мексички спасиоци извукли су једну 70-годишњу жену, из рушевина куће католичког надбискупа, који је погинуо у потресу. Старица је рекла да под рушевинама има још преживелих и потрага за њима је настављена.

Једна 25-годишња девојка спасена је из рушевина тржног центра и речено је да је "свесна и у добром стању". Две жене су извучене из срушене зграде универзитета.

Број настрадалих и даље непознат

Власти Хаитија и даље саопштавају само грубе процене, према којима је у разорном земљотресу живот изгубило између 100.000 и 200.000 људи. У масовним гробницама сахрањено је око 75.000 тела.

Само у Порт-о-Пренсу је око 300.000 људи остало без крова над главом, а неки градови су потпуно разорени. Преживелима је потребна лекарска нега, склониште, вода и храна.

У Леоганеу, где је био епицентар потреса, више нема скоро ниједне куће, а прве спасилачке екипе стигле су тек петог дана после земљотреса. Слична је ситуација и у граду Пти Гоав.

Око 12.000 америчких војника стигло је у последњих недељу дана на Хаити, како би завели ред и спречили пљачке и отимачину, пошто међу становницима расте огорчење због глади и спорог пристизања помоћи. Амерички хеликоптери избацују пакете с храном и водом.

Уједињене нације одлучиле су да привремено разместе на Хаити око 2.000 војника и 1.500 полицајаца као појачање међународној мисији у тој земљи, која броји 9.000 људи.

Канцеларија УН за координацију хуманитарне помоћи оценила је да је ситуација у Порт-о-Пренсу стабилна, мада још има насиља и пљачке, али је упозорила да су неке области и даље високоризичне, пошто је из срушених и оштећених затвора побегло око 4.000 криминалаца.

Лекарски тимови за сада нису регистровали никакву епидемију заразних болести, као што се страховало. Светски програм за храну обезбедио је храну за око 200.000 људи.

Председник Светске банке Роберт Зелик позвао је донаторе да хитно реагују како очај становништва не би прерастао у насиље.

Напомињући да искуства из Авганистана, Либерије и Индонезије показују да је неупоредиво делотворније када донатори сарађују с владом погођене земље, уместо да је заобилазе, Зелик је истакао да је од кључног значаја да донатори остану у земљи и када се слегне медијска прашина.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се