Због кризе милиони деце без образовања

Милиони деце у најсиромашнијим земљама могли би да остану без образовања због светске економске кризе, упозорава УНЕСЦО. Тренутно у свету 72 милиона деце, из такозване "изгубљене генерације", не добија никакво образовање.

Током претходне деценије остварен је значајан напредак у образовању деце широм света, али тај успех може да буде умањен због последица светске економске кризе, упозорено је у извештају Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу.

Та криза прети милионима деце у најсиромашнијим земљама да остану без образовања, наведено је у извештају "Допрети до маргинализованих".

Тренутно у свету 72 милиона деце не добија никакво образовање, а успоравање економског раста, повећање сиромаштва и притисак буџета могу угрозити напоре на ширењу едукације, додаје се у извештају.

Мада је претходна деценија била знатно успешнија у односу на "изгубљену деценију" деведесетих, и иако је од 1999. године број деце која не иду у школу смањен за 33 милиона, њихов број је и даље велики.

"Не можемо приуштити стварање изгубљене генерације деце која немају шансу за образовање, које би могло да их изведе из сиромаштва", рекла је генерална директорка УНЕСЦО-а Ирина Бокова.

Годишњи извештај УНЕСЦО-а процењује напредак према шест циљева програма "Образовање за све", које су више од 160 земаља поставиле 2000. године.

У Подсахарској Африци број уписаних ђака је пет пута већи него деведесетих година, у јужној и западној Азији број деце која не иду у школу је више него преполовљен, а у Индији је за две године, од 2001. до 2003. смањен број деце без образовања за 15 милиона.

Иако ти подаци "руше мит о немогућности сиромашних земаља да остваре брз напредак у образовању", у извештају се упозорава да постоји вероватноћа да ће се многе земље у великој мери удаљити од постављених циљева због неуспеха влада да се изборе против неједнакости у образовању и неиспуњавања обећања донатора.

Огромна "финансијска рупа"

У извештају се процењује да ће донатори морати да "попуне финансијску рупу" од 16 милијарди долара годишње за 46 земаља са ниским приходима, да би се испунио циљ универзалног образовања до 2015. године.

У извештају се наводи да су богате земље и међународне финансијске институције преувеличале износ помоћи коју су дале за образовање у сиромашним земљама, а тренутно су концентрисане на стабилизацију својих финансијских система.

У извештају се захтева реформа система мултилатералне помоћи за образовање, и указује на потребу да донатори усвоје флексибилнији приступ да би повећали помоћ земљама захваћене сукобима, у којима живи трећина укупног броја деце која немају приступ образовању, а које примају мање од петине укупне помоћи за образовање.

Проблем полне неједнакости

УНЕСЦО у извештају наглашава да и даље постоји проблем полне неједнакости, јер подаци показују да је 54 одсто деце која не иду у школу девојчице, које имају мању шансу да икада крену у школу него дечаци.

Две трећине неписменог становништва су жене, а тренутно је неписмено 759 милиона људи широм света.

Друге разлике које су у извештају наведене као фактори који утичу на неједнакост у образовању су сиромаштво, етничка припадност, језик, место становања, а томе доприносе и недостаци у школском систему, лоша политика владе и занемаривање које чине политички лидери.

Једини начин да се у свету оствари циљ да сва деца иду у школу јесте да се маргинализовани поставе у центар образовне политике, закључује се у извештају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се