Похвале авганистанским снагама безбедности

НАТО одао признање авганистанским снагама безбедности због ефикасне реакције на напад талибанских бомбаша у центру Кабула, у коме је погинуло 14, а рањено 40 особа. Повишен степен безбедности у Кабулу.

Авганистанским снагама безбедности одато је признање због начина на који су реаговале на нападе које су у центру главног града Кабула извели талибани, а у којима је погинуло најмање 14 особа, а рањено 40 особа.

Портпарол НАТО је оценио да су авганистански војници и полицајци ушли у сукоб са нападачима док су међународне снаге остале у другом плану.

Командант британских оружаних снага, генерал Дејвид Ричардс је истакао да су авганистанске трупе, опколивши непријатеља, поступиле на врло професионалан начин.

Авганистанским снагама признање је одао и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Група наоружаних талибана и бомбаша-самоубица у понедељак је извела добро испланиран напад у центру Кабула, нападајући локације у самом срцу престонице, што показује да су у стању да нападну било који циље, навео је Би-Би-Си.

Талибани кажу да је 20 њихових бораца учестовало у нападу који је почео у време јутарњег саобраћајног шпица и појачане активности у градском центру.

Ригорозније мере безбедности у Кабулу

Авганистански председник Хамид Карзаи наредио је ревизију безбедносне ситуације у Кабулу, после јучерашњег напада талибана.

У међувремену, авганистанске безбедносне снаге су стављене у стање високе приправности. Безбедносне мере у Кабулу су пооштрене и припадници безбедности претражују возила која улазе у град, пренео је "Глас Америке".

Заменик шефа полиције Мухамед Халил Дастиар је рекао да су полицајци такође повећали број контролних пунктова у граду, као и број патрола.

Шеф авганистанске обавештајне службе, Амрулах Салех, је рекао да су седморица нападача, који су носили аутоматско оружје и прслуке са експлозивом, јуче извршили напад током саобраћајног шпица, након чега је уследио обрачун са полицијом.

Међу погинулима су најмање три припадника безбедносних снага и једно дете. Истражитељи наводе да је свих седам нападача убијено у сукобима са припадницима полиције.

Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс оценио је да су, за сада, мале шансе да се истакнути талибански лидери приклоне програму поновног уједињења, чије ће детаље влада у Кабулу, највероватније, објавити овог месеца.

Гејтс је навео да ће тај план пре прихватити талибани нижих позиција на локалном и провинцијском нивоу, пренео је Ројтерс.

"Талибани ће се прикључити процесу помирења када буду осетили "прави притисак" и буду знали да авганистанска влада може да их заштити", рекао је Гејтс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се