Читај ми!

Велике поплаве у Кини – страдало 25 особа, 100.000 људи евакуисано

Обилне кише у централној Кини изазвале су поплаве. У главном граду Џенгџоу, провинције Хенан, 25 особа је настрадало, а више од 100.000 је евакуисано. Пријављен је нестанак седам особа.

Број страдалих од поплава услед јаких киша попео се на најмање 25 а 100.000 људи је евакуисано, известила је новинска агенција Синхуа, цитирајући локалну владу.

Кинеска војска разнела је брану како би преусметила водоток који је претио једној од најнасељенијих провинција Хенан.

Операција рушења бране је изведена у уторак касно увече у граду Луојанг, мало пре него што је вода преплавила Џенгџоу блокиравши путнике у метроу, ђаке у школама и грађане у канцеларијама и становима.

Локални званичници су саопштили да је пријављен нестанак седам особа, пренео је АП.

Северно од Џенгџоуа, поплаве су погодиле и славни храм Шаолин, познат по борбеним вештинама будистичких монаха.

Кину током лета редовно погађају поплаве, али раст градова и претварање обрадиве земље у грађевинско земљиште, погоршао је последице тих непогода.

Раније су метеоролози изјавили да су ово биле најгоре кише "у последњих 1.000 година."

Кинеска централна влада је данас у 3.00 сата по локалном времену повећала ниво националне реакције на ванредне ситуације у области контроле поплава са нивоа три на ниво два.

Животи милиона људи у Хенану су отежани од викенда, у "необичајно кишној летњој сезони, која је довела до брзог повећања нивоа река у сливу Жуте реке", пренео је Ројтерс.

Бројни возови широм Хенана су отказани, затворени су поједини аутопутеви, док су авионски летови обустављени или одлоззени.

Од суботе увече до уторка после подне, пало је 617,1 милилитара кише по квадратном метру, што је скоро на нивоу годишњег просека од 640,8 милилитара.

 

четвртак, 08. јун 2023.
25° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено