Наставак суђења "Ивану Грозном"

Бивши чувар концентрационог логора Треблинка Иван Демјањук, познат и као "Иван Грозни", оптужен за убиство 29.000 Јевреја поново пред судијама у Минхену.

Пред Земаљским судом у Минхену треба да буде настављено суђење Ивану Џону Демјањуку, оптуженом да је као чувар у концентрационом логору Треблинка учествовао у убиству најмање 29.000 Јевреја.

Чланови израелске и немачке владе одржали су први пут специјалну заједничку седницу у Берлину, шест деценија после холокауста.

Седница је почела после обиласка меморијалног комплекса у Берлину посвећеног холокаусту. На том месту налази се 2.711 сивих камених плоча које су подигнуте у спомен на више од шест милиона Јевреја убијених у холокаусту.

Немачка и изралеска влада саопштиле су да ће и убудуће одржавати заједничке састанке кабинета једном годишње. У центру пажње министара две владе био је и Иран, који је означен као потенцијална заједничка опасаност за обе земље.

Ко је "Иван Грозни"

Иван Николајевич Демјањук рођен је у Украјини 3. априла 1920. године.

Емигрирао је у Сједињене Америчке Државе 1951. године, али је 1986. године депортован у Израел где је касније осуђен на смрт због ратних злочина.

Осуђен је на основу сведочења преживелих жртава холокауста који су га идентификовали као Ивана "Грозног", озлоглашеног чувара Ш јединица у нацистичком логору Треблинка у Пољској.

Током 1942. и 1943. године Демјањук је, према изјавама сведока, убијао и изузетно окрутно кажњавао логораше.

Није имао милости и сажаљења према жртвама, нити се кајао што је уништио животе читавих породица, наводи се у саопштењу Центра Симон Визентал у Лос Анђелесу.

Израелски Врховни суд 1993. године оборио је пресуду, на темељу основане сумње да је Демјањук заиста Иван "Грозни", након чега се вратио у САД.

Демјањук се поново нашао пред судом 2001. године због оптужбе да је био чувар у Собибору и Мајданеку, нацистичким логорима на територији окупиране Пољске, као и у логору Флосенберг у Немачкој.

Његов посао у логору смрти Собибор био је да гура мушкарце, жене и децу у гасну комору.
Суд је Демјањуку, пензионисаном аутомеханичару, 2002. године укинуо америчко држављанство.

Депортација у Немачку започела је 14. априла, четири дана пошто је амерички Врховни суд одбио да разматра Демјањуков захтев за обуставу поступка изручења и око три и по године од последњег налога за депортацију.

Бивши нацистички чувар напустио је Кливленд 11. маја 2009. године, када је пребачен амбулантним колима до аеродрома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се