Борба против хуманитарне кризе

После разорног земљотреса, Хаитију прети хуманитарна катастрофа. Због тешког допремања намирница, најбоље је слати новац и представнике стручних служби, пре свега лекаре. Жиро рачун за помоћ становнцима Хаитија отворен и у Србији.

Недељу дана после катастрофалног земљотреса који је опустошио делове Хаитија, амерички војни транспортни авиони угроженом становништву падобранима избацују помоћ.

Прва количина помоћи, 14.000 инстант оброка и 15.000 литара воде, избачена у безбедној области у близини главног града, јавља Би-Би-Си.

У многа подручја разореног Хаитија не може да се уђе јер су путеви закрчени, једина лука је затворена, а главни аеродром је мали, па не може да прими помоћ која стиже из целог света.

Преживели становници хаићанских градова, разорених у катастрофалном земљотресу препуштени су сами себи у потрази за храном и склоништем, док је медицинско особље приморано да изводи операције без анестетика.

Хаити се бори са највећом хуманитарном кризом. На улицама Порто Пренса насиље је у порасту, јер дистрибуција помоћи није добро организована.

Међународни званичници страхују да ситуација не измакне контроли, јер су због недостатка хране и воде почели сукоби полиције и изгладнелих људи, а страхује се од заразе.

Влада Хаитија прогласила је 30 дана жалости због катастрофалног земљотреса.

Уједињене Нације траже да се пошаље још три и по хиљаде војника и полицајаца у подручје погођено разорним земљотресом, како би помогли да се успостави ред и лакше допреми хуманитарна помоћ.

Три милиона људи препуштено је само себи. Главним градом Порт о Пренсом лута на стотине људи који по радњама и рушевинама трагају за храном и међусобно се сукобљавају. Полиција тешко успрева да смири ситуацију.

Локално становништво сукобило се и са особљем Уједињених Нација, које је испред свог седишта у Порто Пренсу делило храну.

"Није наша кривица што умиремо од глади. Немамо где да се сместимо. Ваљда нас неко разуме", каже један од становника.

Предложен отпис дугова Хаитију

Америка шаље додатне снаге, мобилише резервисте претежно медицинско становништво. Председник Барак Обама захвалан је Американцима који су до сада Црвеном крсту у Вашингтону донирали 21 милион долара за помоћ народу Хаитија.

Бивши амерички председник Бил Клинтон је на терену у престоници Хаитија, помаже око дистрибуције помоћи и проверава шта недостаје болницама. Европска Унија издваја 422 милиона евра, а лекари упозоравају да Хаићане тек чекају заразе и болести због недостатка воде и високих температура.

Председник Доминиканске Републике Леонел Фернандес предложио је да донатори из целог света обезбеде 10 милијарди долара за петогодишњи програм обнове Хаитија, и да отпис дугова Хаитија буде део сваког програма помоћи тој земљи, најсиромашнијој на западној хемисфери.

Хаићански председник Рене Превал је, на том састанку, упутио позив међународним донаторима да се не ограниче само на тренутну помоћ да би се уклониле последице земљотреса, већ да поведу рачуна о дугорочном развоју Хаитија.

Генерални секретар УН Бан Кимун затражио је да додатних 3.500 плавих шлемова буде упућено као појачање мисији УН на Хаитијиу, која тренутно броји око 11.000 људи, а Европска Унија одлучила је да издвоји 422 милиона евра становништву Хаитија.

Организација Светски програм за храну је саопштила да је закључно са понедељком 270.000 људи примило основну помоћу у прехрамбеним намирницима.

У операцији спасавања учествује 11.000 припадника америчке војске, од тога 2.200 маринаца.

У САД је путем СМС порука прикупљено више од 22 милиона долара помоћи за разрушени Хаити.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се