Демонстранти у "рату против Бога"

Петоро демонстраната који су прошлог месеца ухапшени у антивладиним протестима у Техерану, изведени су пред суд, где могу бити осуђени за "рат против Бога", односно на смртну казну.

Демонстранти који су ухапшени прошлог месеца током антивладиних протеста у Техерану, изведени су пред ирански суд, под оптужбама за које им прети и смртна казна.

Судски поступак је повезан са немирима 27. децембра када су се сукобили полиција и присталице опозиционог лидера Мирхосеина Мусавија.

У немирима за време прославе шиитског празника Ашуре погинуло је осам особа, што је највећи биланс жртава одржаних после спорних председничких избора у јуну.

После протеста, према опозиционим изворима, ухапшено је најмање 180 људи, међу којима је 17 новинара и 10 Мусавијевих сарадника, чак и један дипломата из Шведске, који је пуштен после 24 сата.

Тврдокорни свештеници и иранске власти недавно су позвали судство да казни опозиционе лидере због стварања тензија у Ирану, називајући их "мохаребима", непријатељима Бога.

Ако петоро ухапшених буду осуђени за "мохаребех", што представља рат против Бога, биће им изречена смртна казна.

Према аналитичарима, покретање судских поступака против ухапшених могло би делом да садржи намеру власти да упозоре прореформску опозицију да одустане од сличних протеста поводом обележавања 31. годишњице Исламске револуције 11. фебруара.

Иранске власти објавиле су недавно да ће ускоро покренути судски поступак против још 16 учесника антивладиних демонстрација.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се