Диктатор квари изглед престонице

Председник Туркменистана наложио да се уклони златна статуа бившег дикатора Нијазова у престоници Ашгабаду. Нијазов који је себе називао "оцем свих Туркмена" подигао је себи за живота више споменика, а реч за хлеб је променио и дао му име по својој мајци.

Туркменистан ће срушити торањ на чијем врху се налази златна статуа бившег дикатора Сапармурата Нијазова, објављено је у државним новинама "Неутрални Туркменистан".

Председник Гурбангули Бердимухамедов наредио је да радови на рушењу торња започну у марту, а како лист наводи, председник је ту одлуку донео "да би побољшао урбани изглед престонице Ашгабада".

Висина златне статуе Нијазова је 12 метара, а постављена је на торањ висок 75 метара. Статуа се окреће у току дана тако да гледа директно у правцу сунчевих зрака, а ноћу се утисак импозантности ствара тако што се споменик обасјава разнобојном светлошћу.

Бившег дикатора Нијазова сматрали су једним од најексцентричнијих диктатора, који је земљом владао од 1990. до 2006. године. Туркменску реч за хлеб је променио и дао му име по својој мајци, а имена месеци у календару по члановима своје фамилије.

Иако је изјављивао да централизована економија треба да уступи место слободном деловању тржишта, на делу то није показивао, већ је инисистирао на производним квотама смењујући министре који нису испунили тај циљ.

Нијазов је, такође, говорио и о демократизацији Туркменистана, показавши то тиме што се "крунисао за доживотно председника", а школе, тргове, аеродроме, па чак и метеоре је крстио својим и именима чланова породице.

Занимљиво је да је влада Нијазова 1991. донела Декрет о десетогодишњем бесплатном коришћењу воде, гаса, електричне енергије и рафинисане соли за грађане Туркменистана. По истеку Декрета његово важење је продужено до 2020. године.

Златна статуа у престоници Туркемнистана је најзнaчајнији споменик подигнут у част Нијазова, који је себе назвао "Оцем свих Туркмена".

Нијазов је изненада умро крајем 2006. године, после две деценије владавине која је Туркменистан учинила једним од најизолованијих и најрепресивнијих друштава.

"Неутрални Туркменистан" наводи да ће споменик бити премештен на ново место, на периферији Ашгабада.

Нијазов је променио имена градова, улица, месеци и јавних организација, назвавши их по себи и члановима своје породице. Откако је умро, већина његових портрета скинута је са фасада јавних установа.

Бердимухамедов, који је постао председник 2007. године обећао је да ће радити на отварању земље.

Међутим, међународни борци за људска права проценили су да се права и слободе у Туркменистану и даље остале крше.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се