Јушченко прихватио пораз

Актуелни председник Украјине Виктор Јушченко прихватио убедљив пораз на председничким изборима. У други круг иду Виктор Јанукович и Јулија Тимошенко.

Штаб актуелног председника Украјине и кандидата на јучерашњим изборима Виктора Јушченка оценио је данас да је први круг избора за будућег шефа државе био поштен и демократски.

Како је изјавио први заменик шефа изборног штаба Роман Бесмертни, незнатне неправилности које су уочене нису утицале на резултате гласања, пренео је Итар-Тасс.

Један од лидера Наранџасте револуције Јушченко је, према прелиминарним резултатима, на петом месту међу 18 кандидата, са освојених 5,42 одсто гласова на основу обрађених 85,61 одсто изборног материјала.

Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила је да ниједан од 18 кандидата на изборима није упутио жалбу.

Председник ЦИК Владимир Шаповал очекује да ће сутра Комисија добити извештаје са свих 225 изборних округа, на основу којих ће бити утврђени званични резултати.

Коме иде подршка пораженог Јушченка?

Бесмертни је најавио да ће странка Наша Украјина, чији је лидер Јушченко, ове недеље утврдити своје даље активности, као и да ће 20. јануара бити одржан састанак председништва савета партије, на којем ће се разговарати о евентуалној подршци кандидатима који су ушли у други круг избора.

На основу 85,61 одсто обрађеног изборног материјала, на изборима води лидер Партије региона Виктор Јанукович са 35,47 одсто освојених гласова, а садашња председница владе Јулија Тимошенко је на другом месту са 24,88 одсто освојених гласова бирача.

Током изборне трке, Јанукович је обећао да ће одустати од украјинског захтева за улазак у  НАТО, као и да ће руском дати статус другог званичног језика у земљи.

Тимошенкова, јунакиња прозападне Наранџасте револуције 2004, критиковала је, како је рекла, "руске империјалистичке амбиције".  Она је, међутим, прошле године потписала споразум са Русијом о  енергетици и безбедности.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се