Битка са рушевинама

Из рушевина у престоници Хаитија спасено 70 људи. До сада пронађено 70.000 тела погинулих, рекао премијер Хаитија. У помоћ становницима стигло око 5.000 америчких војника.

Становништво на Хаитију бори се за опстанак чекајући хуманитарну помоћ која се, после катастрофалног земљотреса, веома тешко допрема.

Премијер Хаитија Жан Макс Белериве рекао је америчкој телевизијској мрежи "Еј-Би-Си" да је пронађено најмање 70.000 тела погинулих. Према званичним и незваничним проценама, број жртвава би могао да буде и до 200.000.

Светски медији преносе да су спасилачке екипе до сада успеле да извуку 70 људи, а потрага се још увек наставља.

После 126 сати под рушевинама једног супермаркета, спасени су мушкарац и жена, у стабилном стању. Залихе хране помогле су им да преживе, па постоји нада да и у другим деловима продавнице има још људи.

Срећу да преживи, имао је и званичник Уједињених Нација, Јенс Кристенсен, који је сада у добром стању. Спасилачке екипе у Порт-О-Пренсу извадиле су из рушевина власницу хотела "Монтана", 62-годишњу Немицу Надин Кардозо.

Други људи који су се у тренутку земљотреса затекли у хотелу нису имали толико среће као власница. Под рушевинама се тамо налази још најмање 200 људи.

Нажалост, стахује се да у једној школи у граду Карфуру, нико од деце и наставника није преживео.

"Локално становништво тврди да се гласови још чују. Проверавамо то, али веома је тешко, јер непријатни мириси који се шире, одмажу псима трагачима", рекао је један од спасилаца.

Медији преносе речи стручњака који сматрају да људи у рушевинама после земљотреса могу да преживе најдуже 72 сата.

Шансе да опстану и после истека тог рока, због недостатка воде, отежаног дисања и крварења због повреда, скоро су равне нули.

САД шаљу додатне снаге

Амерички председник Барак Обама донео је одлуку да ангажује додатне снаге, наложивши мобилизацију војних резервиста који ће пружати помоћ Хаићанима, жртвама једне од најтежих елементарних катастрофа у новијој историји.

Према одобрењу које је потписао Барак Обама, Министарство одбране моћи ће да позове пре свега резервисте медицинске струке, јер су они најпотребнији. На Хаитију је већ око пет хиљада америчких војника, а данас се очекује долазак више од две хиљаде маринаца.

"Тужно је, када сам на телевизији видео шта се догодило, једва сам чекао да дођем и помогнем колико год могу", рекао је један амерички војник.

На улицама престонице Порт-о-Пренса, борба за голи живот. Дистрибуција хране, воде и лекова, којих нема довољно, није добро организована. То доприноси напетостима међу људима и хаосу, па је и насиље у порасту.

Кимун: Највећа хуманитарна криза последњих деценија

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је јуче по доласку у престоницу Хаитија да је земљотрес изазвао једну од најгорих хуманитарних криза последњих деценија.

"Начињена штета, уништење, губитак живота, једноставно су превелики", рекао је Бан.

Кимун је обишао рушевине седишта мисије УН у Порт-о-Пренсу, у којој је погинуло неколико десетина чланова светске организације, укључујући и специјалног представника Хедија Анабија и састао се са председником Хаитија Ренеом Превалом, пренео је Би-Би-Си.

Хуманитарне агенције УН упутиле су јуче хитан позив за прикупљање шестомесечне помоћи од 550 милиона долара за око 3 милиона преживелих.

Камиони натоварени лешевима пролазе градом, преносећи тела погинулих до масовних гробница, док је, деесетине хиљада тела и даље под рушевинама, преносе светски медији.

У међувремену, хаићански кабинет одржао је састанак под ведрим небом, на клупама и пластичним столицама постављеним у круг испред полицијске станице, у покушају да нађу излаз из хуманитарне катастрофе.

Иако акцију предводе Уједињене нације, званичници те организације ће, приликом свих операција, консултовати лидере Хаитија и тражити њихову дозволу.

Савет Европске уније одржава ванредну седницу о ситуацији на Хаитију, на којој разматра упућивање хитне помоћи и дугорочне мере за обнову те карипске земље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво