Десничар Пинера на челу Чилеа

Милијардер Себастијан Пинера нови председник Чилеа. Едуардо Фреј признао пораз на изборима. Окончана власт левичара која је трајала пуних 20 година.

Десничар Себастијан Пинера (61) победио је на изборима за председника Републике Чиле.

Противкандидат владајуће странке Едуардо Фреј (68) синоћ је признао пораз пошто је, после пребројавања гласова са 60 одсто гласачких места, објављено да је Пинера освојио 52 одсто гласова, а Фреј 48 одсто.

Пинера је први демократски изабрани десничарски преседник после 52 године.

Тако су окончане две деценије власти левог центра - од окончања диктатуре Аугуста Пиночеа која је трајала од 1973. до 1990. године.

Већ после првог круга одржаног 13. децембра, Пинера, кандидат десног центра чије се богатство процењује на око 1,2 милијарде долара, сматран је највероватнијим победником.

Упркос великој популарности коју ужива у земљи, досадашња председница Мишел Бачеле, према Уставу, није могла да се кандидује на овим изборима, на којима би се борила за други четворогодишњи мандат.

Пинера, инвеститор и економиста који је завршио амерички универзитет Харвард, обећао је отварање милион радних места и привредни раст од шест одсто годишње на основу повећања инвестиција и ефикаснијег рада власти.

Фреј, син некадашњег председника Чилеа и сенатор Хришћанске демократске странке, обећао је да ће наставити политику досадашње председнице Републике Мишел Башле и да ће њен социјални програм проширити на средњу класу.

Мада је победник избора Пинеира водио по свим предизборним анкетама, његова предност се готово истопила када су се он и одлазећа председница Башле у неколико наврата сукобили говорећи о Пиночеу чију су диктатуру подржавале станке које чине Пинеирину коалицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво