Талибани опустошили Кабул

У серији бомбашких напада екстремних исламиста на владине зграде у Кабулу, убијено 14, а рањено око 40 људи. На мети талибана цео државни врх који је био у председничкој палати на инаугурацији чланова Карзаијевог кабинета.

Дан уочи централне међународне конференције у Авганистану, на улицама главног града хаос, дим, запаљене зграде, војска под пуним наоружањем. Талибански екстремисти извели су организован напад на државне институције и цивилне објекте у центру Кабула.

У серији бомбашких напада исламиста на владине зграде у главном граду Кабулу, убијено је 14, а рањено око 40 људи, саопштиле су власти.

Неколико зграда је у пламену, а после вишечасовних окршаја снага безбедности и талибанских побуњеника, војска контролише град.

У окршају су убијена деветорица нападача, а неколико полицајаца и агената обавештајне службе је погинуло, саопштила је полиција.

Екстремисти презентирају другачије податке. Они наводе да је у нападу бомбаша самоубица погинуло најмање 40 владиних службеника и припадника њиховог обезбеђења.

Напад талибанских екстремиста на авганистанску престоницу почео је тачно у 9.35 часова по локалном времену. Прве нападе талибани су извели у тренутку када се државни врх окупио у председничкој палати у којој је требало да буду именовани чланови председничког кабинета.

Свега 23 минута од почетка напада талибани су преузели одговорност за напад на државне институције.

Талибани са 20 бомбаша самоубица у првим борбеним редовима кренули у напад на државне институције. Први на удару били су радници обезбеђења председничке палате, Централне банке, Министарства финансија, Министарства одбране. У централној улици налазе се и цивилни циљеви, хотел у којем су углавниом смештени држављани страних земаља и зграда авганистанског телекома.

Милитанти су затим заузели два главна тржна центра у Кабулу, из којих се неколико тренутака касније зачула снажна експлозија. Према речима очевидаца испред једног тржног центра експлодирало је возило које је било натоварено експлозивом.

Свега неколико минута касније догодила се следећа експлозија надомак биоскопа "Памир".

Бројност бомбаша самоубица који су учествовали у нападу, ако је веровати наводима талибана, је дупло већа него у нападу 11. фебруара 2009. године, када је у синхронизованој акцији екстремиста на Кабул учествовало 8 бомбаша самоубица.

Западни држављани мета бомбаша самоубица

Према извештавању репортера Би-Би-Сија, хотел у којем су углавном смештени држављани западних земља, који је такође био на мети напада бомбаша самоубица, евакуисани су.

Свега сат пре напада, председник Авганистана Хамид Карзаи рекао је да власти у тој земљи држе безбедносну ситуацију под контролом, одговарајући на све учесталије претње екстремиста које је назвао "непријатељима Авганистана".

Екстремисти у Авганистану све чешће изводе нападе на цивилне објекте након одлуке америчког председника Барака Обаме да у Авганистан пошаље додатних 30.000 војника. Америчка администрација снажно подржава напоре авганистанских власти на челу са председником Хамидом Карзаијем који су одлучни у борби да се обрачунају са екстремистима.

Како се процењује напад на Кабул имао је за циљ да спречи или макар привремено онемогући именовање нових министара.