Кина "заратила" са Гуглом

Интернет претраживач Гугл запретио да ће се повући са кинеског тржишта због цензуре власти у Пекингу. Кина опрезно реагује, али истрајава у ставу да стране компаније морају да поштују кинеске законе.

Технолошки рат између Кине и америчког Интернет претраживача Гугла се захуктава. Најпопуларнији претраживач запрети да ће се повући са кинеског тржишта због цензуре и честих хакерских напада.

Кина се строго држи става да стране компаније, које послују у тој земљи, морају да поштују кинеске законе.

Иако су пре четири године пристали на цензуру неподобних Интернет садржаја, као улазницу за атрактивно кинеско тржиште, у Гуглу више нису спремни да филтрирају информације на свом кинеском домену.

Разлог су софистицирани напади кинеских хакера на Гуглов сервер, чија су мета електронски рачуни кинеских дисидената и бораца за људска права.

У спор се умешала и америчка администрација, најављујући званичан дипломатски протест Пекингу.

Портпарол Стејт Департмента П.Џ. Кроули каже да постоје стандарди у бизнису и да "постоје међународне норме које очекујете да ваши пословни партнери поштују".

"Озбиљно смо забринути због новонастале ситуације и могућих последица", изјавио је Кроули.

Кина одбацује оптужбе и тврди да контролише Интернет у складу са законом. Недавно је и сам Гугл нелегално скенирао кинеске књиге за своју он-лајн библиотеку, због чега се јавно извинио кинеским писцима.

"Интернет је у Кини отворен. Наша влада охрабрује његов развој и напорно ради на стварању позитивне климе. Кинески закон забрањује било какву врсту хакерских напада", изјавио је Ђанг Ју портпарол министарства спољних послова Кине.

Гугл прекршио цензуру

И док се вербални рат Пекинга и Вашингтона разбуктавао, Гугл је одлучио да прекрши цензуру и Кинезима омогући несметано претраживање до тада забрањених текстова и фотографија.

Ипак, Гугл у Кини држи само трећину тржишта. Аналитичари верују да Интернет спор неће угрозити кинеско-америчке економске односе.

"Кина не жели да буде представљена као силеџија у односу према америчким компанијама. Она се веома поноси отвореношћу свог тржишта и способношћу да привуче стране инвестиције. У Кини послује огроман број америчких фирми и ако би остала без Гугла, као иконе интернета, то би заиста за њу био шамар", оценио је аналитичар Каисер Куо.

Хакерски напади на Гугл изазвали су узбуну и у Немачкој, која је своје Интернет кориснике упозорила да уместо Мајкрософтовог, користе алтернативне Интернет претраживаче.

У Мајкрософту, пак, тврде да је ризик за кориснике минималан и да се непожељни упади могу избећи подизањем сигурносних мера на претраживачу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво