Нова смртна казна за "Хемијског Алија"

Један од најближих сарадника бившег ирачког лидера Садама Хусеина, Али Хасан ал-Маџид, звани "Хемијски Али", осуђен је на смрт због бомбардовања отровним гасом курдског села Халабџа.

Ирачки суд осудио је данас Алија Хасана ал-Маџида, познатијег као "Хемијски Али", на смрт вешањем јер jе 1988. године наредио бомбардовање отровним гасом курдског села Халабџа у којем је страдало 5.000 људи, углавном жена и деце, јавила је ирачка телевизија, а преносе агенције.

Напад на село Халабџа убраја се међу најтрагичније нападе отровним гасовима на цивиле. Ирачка војна авијација је пуних пет часова "сипала" на село коктел отровних гасова који се састојао од бојног отрова иперита и нервних агенаса Сарина, Табуна и "VX".

Један од главних сарадника и рођак свргнутог ирачког председника Садама Хусеина, "Хемијски Али" раније је већ осуђен на смртну казну због гушења курдског устанка у офанзиви Анфал 1987-1988. године када је страдало 180.000 људи, као и због гушења шиитске побуне из 1991. године.

Због напада на село Халабџа на 15 година затвора раније је осуђен бивши министар одбране Султан Хашим ал-Таји, колико је добио и бивши шеф ирачких обавештајних служби Сабир Азизи ал-Дури.

Они су осуђени и по основу почињеног злочина против човечности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво