Руска офанзива на алкохол

Концепција за борбу против алкохолизма руске владе предвиђа, корак по корак, победу над великим проблемом целе нације. У Русији се годишње испије 90 боца вотке по становнику, а од последица прекомерног конзумирања алкохола умире око 75.000 људи.

Пијанство у Русији биће, корак по корак, побеђено до 2020. године, предвиђено је Концепцијом за борбу против алкохолизма руске владе, према којој ће у првој фази количина испијеног алкохола бити смањена за 15, а у другој за читавих 55 одсто, у складу са нормама Светске здравствене организације.

Влада је нову концепцију објавила у четвртак, 14. јануара, а почетак одлучне борбе против овог проблема датира из августа прошле године, када је председник Дмитриј Медведев изјавио да је алкохолизам у Русији попримио карактер националне трагедије и наложио влади да организује борбу против ње.

Нова концепција предвиђа, такође, побољшање здравља нације, смањење стопе смртности и продужење животног века који је за мушкарце краћи од 60 година.

Према подацима Светске здравствене организације, у Русији се годишње испије 18 литара чистог алкохола по становнику, што је око 90 боца вотке или 200 боца вина. То је двоструко више од прихваћених норми у свету.

Први корак на путу оздрављења нације биће ограничавање минималних цена алкохола, тако да од 1. јануара боца од пола литра вотке не сме бити јевтинија од 89 рубаља, што је двоструко, а некад и вишеструко више од досадашњих цена у неким продавницама.

Ликвидација илегалног тржишта

У другој етапи реализације ове концепције, од 2013. до 2020. године, влада планира да ликвидира илегално тржиште алкохола. За нарушавање закона о производњи и продаји алкохола биће одређена кривична одговорност, а цена алкохолних пића зависиће од количине чистог алкохола у њима.

На удару владиних мера наћи ће се и рекламе-оне ће бити ограничене, а у неким случајевима и забрањене.

Посебно ће бити скренута пажња на незаконитост писања на етикетама података да одређена врста пића садржи корисне додатке као што су, на пример, витамини.

Свесна да рестриктивне мере нису довољне и да је употреба алкохола део традиције, руска влада планира и интензивнију пропаганду здравог живота и спорта. У регионима ће се спроводити програми који ће, у складу са локалним обичајима, у почетку смањити, а онда и искоренити употребу алкохола на јавним местима, у спортским центрима и, коначно, на породичним празницима.

Предвиђено је, такође, отварање рехабилитационих центара у целој земљи, где ће се не само лечити болести настале као последица алкохолизма, већ ће се грађани учити здравом животу.

Годишње 75.000 жртава алкохолизма

Према најновијим статистичким подацима, у Русији данас од последица прекомерног конзумирања алкохола умире око 75.000 људи годишње, а више од 23.000 од случајног тровања алкохолним напицима.

Према расположивим подацима, прву кампању против алкохолизма у Русији организовао је цар Николај Други 1914. године, забранивши трговину алкохолом.

"Суви закон" трајао је само три године, јер је уследила ревоуција, када царска наређења више нису важила.

Иако се данас често тврди да је алкохолизам "вечна несрећа руског човека", постоје подаци који ту тезу оповргавају. Тако се у књизи Владимира Мединског "Митови о Русији" тврди да мит о "пијаној Русији" датира од Петра Великог, који је организовао оргије на двору.

Према Мединском, у 19. век Русија је ушла "трезна". И почетком XX века бележи се огроман напредак земље која својим житом "храни целу Европу", има златну рубљу. Онда су, међутим, наводи Медински, дошли бољшевици и све ствари поставили наопако.

Солжењицин, у својој књизи "Два века заједно", пише да је вотка у Русији почела да се производи пре два века и да је било потребно време да се склоност ка њој развије. Проблем је што се пије "на северњачки начин", а то значи нагло и у једном гутљају пуна чашица.

"Платићемо колико год да кошта"

Рат државе против алкохолизма 1972. године није имао успеха. Вотка је драстично поскупела и продавала се само до 11 сати пре подне, а народ је целу акцију доживео као напад на личне слободе. Из тог доба памте се и песме ругалице, чији се садржај може свести на реченицу - пошаљите поруку Иличу (Лењину) да ћемо платити колико год да кошта.

Михаил Горбачов је 1985. године предузео прави "крсташки поход" против алкохолизма. По његовом налогу посечени су многи виногради по Русији, пијане особе су хапшене, а из филмова избациване су сцене у којима се било шта прославља.

Упркос отпору грађана, не може се рећи да није било успеха-смртност се смањила, као и број прекршаја у алкохолисаном стању. Повећао се, међутим, број тровања, јер су зависници пили све што је могло да замени алкохол - колоњску воду, антифриз, и ко зна шта све још.

Са одласком Горбачова, и доласком времена кад се у продавницама може купити све, алкохол је постао свима доступан, а повремена ограничења, као што је затварање продавница у време одржавања великих манифестација, нису решавале проблем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво