Читај ми!

Покољ у бразилској "малој Сирији", злочин против човечности или легитимна полицијска акција

Бразилска полиција на мети је озбиљних критика организација за људска права, које траже да се упад у фавелу Жакарезао окарактеришу као "злочин против човечности". Статистика показује да црнци чине 75 одсто жртава у полицијским акцијама у највећем бразилксом граду.

Бразилска полиција на мети је озбиљних критика организација за људска права, које траже да се упад у фавелу Жакарезао окарактеришу као "злочин против човечности". Статистика показује да црнци чине 75 одсто жртава у полицијским акцијама у највећем бразилском граду.

"Злочин против човечности", "расизам", "масакр" и "покољ" речи су којима бразилски медији описују акцију полиције у фавели Жакарезао, у којој је пре три дана убијено 28 или 29 особа.

Дневник "Одиа" јавља да је полиција смањила број жртава са 29, колико је објављено у суботу на 28, не прицизирајући како је тачно дошло до ове промене.

Са 29 мртвих, "покољ" у овој фавели био је најсмртоноснија акција бразилске полиције у историји ове државе, укључујући и низ крвавих похода снага безбедности из времена када је Бразилом владала војна хунта, односно од 1961. до 1985. године.

"Убиства у Жакарезау су злочин против човечности", саопштила је организација Судије за људска права, захтевајући да се спроведе међународна истрага и именују кривци како се овакви догађаји не би поновили.

Полиција, међутим, тврди да нема ништа спорно у вези са акцијом, наводећи да је убијено 27 криминалаца, те је заплењено 30 аутоматских пушака, 18 пиштоља, митраљез, као и велика количина муниције и дроге.

Полиција, такође, тврди да је акција била усмерена протв главног шверцера дроге Луиза Августа Оливеире де Фаријаса, познатог по надимку "Индијански Мендела", којег су полицајци тражили у делу фавеле названом "Мала Сирија".

Бразилски дневници "Оглобо" и "Екстра" наводе да су све жртве страдале у укупно девет кућа у фавели Жакарезао, као и да је младић убијен док је седео у столици.

Истрагу је, тврде ови дневници, немогуће ваљано спровести до краја, јер су тела убијених одмах оклоњена са места догађаја и пребачена у мртвачнице.

То је организације за заштиту људски права навело да полицијску акцију опишу као "масакр", наводећи да полиција није имала налоге за претрес кућа у које је упала.

Полиција, пак, тврди да су припадници снага безбедности у куће упали гонећи припаднике локалне банде, огранка некада револуционарне организације под називом "Команду Вермељу" или "Црвена команда", коју су током владавине војне диктатуре основали прогоњени левичари и други осуђеници.

Временом, ова организација је изгубила политичку позадину и постала најобичнија банда која се бави шверцом дроге. Пре три година, ова организација је напала војну базу у Боливији одакле је украдена озбиљна количина наоружања.

Полиција тврди и да су припадници ове банде, током обрачуна, бацали ручне гранате на припаднике снага безбедности.

Истовремено, бразилски медији објавили су статистику према којој су жртве полицијских акција, у 75 одсто случајева, црнци из фавела, као и захтеве организација за заштиту људских права да се спроведе озбиљна међународна истрага о деловању полиције у овим деловима великих градова.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно