Читај ми!

Твитер и Фејсбук закључали Трампове налоге

Амерички председник не може директно да се обраћа пратиоцима јер је менаџмент друштвених мрежа проценио да је својим објавама подстицао насиље у Вашингтону.

Твитер налог још увек актуелног председника САД са 88 милиона пратилаца закључан је на 12 сати због неколико објава које су оцењене као непримерене и подстицање на насиље, уз упозорење да би забрана могла бити и трајна уколико Трамп не избрише спорне твитове.

Трампов налог на Фејсбуку са 35 милиона пратилаца закључан је на 24 сата, а и Инстаграм је најавио сличну одлуку.

Ове одлуке донете су после бројних критика јавности да амерички председник злоупотребљава друштвене медије за ширење дезинформација и позивање присталица да спрече легалну процедуру трансфера власти у САД после избора.

Твитер и Фејсбук дуго су се опирали сличним позивима да се Трампу онемогући директно и нефилтрирано обраћање пратиоцима аргументујући то правом јавности да се информише.

Тај став делимично су ревидирали почетком изборне 2020. године када су увели филтрацију објава што је значило да су неки Трампови твитови и постови означени као нетачни уз линк према медијском садржају који то потврђује, а неки су блокирани.

Слично је поступио и Јутјуб где су блокирани видео снимци које су снимали демонстранти који су упали у зграду на Капитол хилу.

Упркос овим одлукама критичари криве друштвене медије за ситуацију у којој су се САД нашле тврдећи да су Трамп и његове присталице искористиле велику моћ мрежа за позиве на побуну и непризнавање изборних резултата.

Доналд Трамп се током протеста више пута обратио грађанима преко Твитера позивајући их да се повуку из зграде Конгреса и Сената и поштују органе реда, али и тврдећи да су избори покрадени.

Без приступа својим налозима на друштвеним медијима он више нема могућност за директно обраћање Американцима док га у званичним медијима унисоно осуђују. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво