Читај ми!

Пакистански регионални суд укинуо "тест невиности"

Борци за људска права поздравили су одлуку пакистанског регионалног суда којом су забрањени такозвани "тестови невиности" у пружању доказа да ли је жена силована.

Пресудом, која се од сада примењује у провинцији Панџаб, окончаће се пракса прегледа проверавања да ли је химен жене или девојке покидан, како би се утврдило да ли је имала сексуални однос, такозваног „теста са два прста".

Судија Вишег суда у Лахореу, Ајша Малик, рекла је да су такви прегледи "понижавајући" и "да нису имали форензичку вредност.

Пресуда је уследила након две петиције које су активисти за права поднели у провинцији Панџаб.

Пресуда може послужити као пример за друге покрајинксе судове, којима су такђе поднете такве пријаве, преноси Би-Би-Си.

Шта је тест невиности и како се ради

Провера невиности је укорењена у друштвеним нормама које истичу контролу сексуалности и тела жена и девојчица, наводи Светска здравствена организација

Иако су провере невиности још увек уобичајене у барем 20 земаља у свету - по подацима Светске здравствене организације (СЗО) - немају медицински значај и често се сматрају болним и трауматичним за жене.

Провера невиности се такође назива „тестирањем са два прста" јер лекар убацује два прста у вагину жене да би проверио да ли је химен неоштећен.

Стручњаци у области здравља кажу да ово није само ненаучно, штетно и кршење људских права жене - већ је и бесмислено,јер није могуће разликовати „девичански" химен од „недевичанског", а може да доведе до штетних последица по ментално, као и физичко здравље.

СЗО додаје да „оно даље јача друштвено-културолошке норме које увећавају неједнакост жена, укључујући и стереотипне погледе на женски морал и сексуалност, а служи да би се вршила контрола над женама и девојчицама".

У неким културама, жене их користе да би доказале невиност пре него што се венчају.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво