У Варшави потписан споразум којим се омогућава премештај трупа САД из Немачке у Пољску

Амерички државни секретар Мајк Помпео потписао је у Варшави са пољским министром одбране Маријушом Блашчаком споразум којим се омогућава премештај снага САД из Немачке у Пољску.

Пољски председник Анджеј Дуда изјавио је током свечаности потписиваја споразума да ће то "бити гаранција да ће, у случају опасности, наши војници стајати раме уз раме и ојачаће безбедност и других земаља у овом делу Европе".

Дуда је додао да се уговор односи и на друге аспекте сарадње између Пољске и САД, као што су инвестиције и трговинске везе.

Споразумом се америчким снагама омогућава приступ додатним пољским војним објектима, ради њиховог јачања и модернизације, и одређује се начин поделе логистичких и инфраструктиних трошкова везаних за веће присуство армије САД у Пољској.

Могућности су неограничене, рекао је Помпео новинарима, уз констатацију да се уговор односи и на опасности у свемиру и сајберспејсу, као и кампање дезинформација.

"Присуство америчких војника јача наш потенцијал одвраћања, јер смо ближи могућем извору сукоба. Важно је што ће војници САД бити распоређени у Пољској, а не у Немачкој", оценио је шеф пољске дипломатије Јацек Чапутович.

Председник САД Доналд Трамп је саопштио да је споразум резултат вишемесечних преговора.

"Споразум ће ојачати нашу војну сарадњу и повећати војно присуство САД у Пољској, ради даљег оснаживања НАТО, унапређења европске безбедности и као помоћ у осигурању демократије, слободе и суверенитета", поручио је Трамп.

У Пољској се налази око 4.500 америчких војника, а придружиће им се још 1.000, наводи АП.

Прошлог месеца је Пентагон најавио да ће из Немачке бити повућено 12.000 војника, с тим да ће око 5.600 бити распређено у другим европским земљама.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво