ЕУ учи децу да је Никола Тесла Хрват

На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској преко интерактивне мапе могу да сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игри, Никола Тесла је био "чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке".

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустријској царевини (касније Аустроугарској), у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала. 

Отац му је био православни свештеник, а обично се о Тесли говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин. 

Нa истој, едукативној страници се, између осталог, каже и да је хемијска оловка (ballpoint pen) хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили.

Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се наливперо у овом региону често назива пенкало.

Изумитељем болпоинт оловке, односно хемијске оловке или оловке са куглицом сматра се Американац Џон Џејкоб Лоуд.

Могло би се, зато, претпоставити да код креатора интерактивне игре о чланицама ЕУ постоји и проблем са преводом.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије