Русија постигла нафтни споразум са ОПЕК-ом

У оквиру споразума који је постигла са земљама ОПЕК-а, Русија је изразила спремност да за 14 одсто смањи производњу нафте, односно за 1,6 милиона барела дневно, саопштио је неименовани званичник руског министарства енергетике, преноси агенција "Тас".

"Потврђујем нашу спремност да смањимо производњу руске нафте за 1,6 милиона барела дневно", рекао је званичник Кремља.

Према неким изворима, у нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка, Канада и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно.

Очекује се да сутра буде одржана видео-седница земаља ОПЕК о смањењу светске производње нафте.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да је Русија спремна да смањи производњу нафте само уколико и други светски произвођачи нафте, укључујући и САД, прихвате да ураде исто.

Претходни споразум у оквиру ОПЕК истекао је 31. марта, али Русија и Саудијска Арабија нису постигле договор о његовом продужењу.

Наиме, због неуспешних преговора о продужењу претходног споразума, земље ОПЕК су по инерцији повећале своју производњу, али у тренутку ширења корона вируса у свету и пада потражње за нафтом на светским тржиштима, цена нафте по барелу пала је на 22 долара, најниже у последње две деценије.

Крајем марта је договорен наставак преговора и упућен позив свим земљама произвођачима "црног злата" да се укључе у њих.

 

 

 

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара