Читај ми!

Шест ствари које треба да знате о Јамајци

Шест ствари које треба да знате о Јамајци, држави која се тек 1962. године изборила за потпуну независност од Британаца, а ни 2020. није признала независност Косова.

Мала држава у Карипском мору

Јамајка је острвска држава у Карипском мору. У њој живи око 2.900.000 становника, већином афричког порекла. Са површином од 10.990 квадратних километара, трећа је по величини држава Великих Антила, а пета Кариба, после Кубе, Доминиканске Републике, Хаитија и Бахама. Главни град Јамајке је Кингстон који се налази на јужној обали.

Земља дрвета и воде

Пре доласка колонизатора, на острву су живели домородачки народи Аравак и Таино, организовани у око две стотине села. Име Јамајка потиче од назива Шамајка, како су острво звали припадници домородачког народа Таино, што на аравак језику значи земља дрвета и воде, или земља пролећа.

Плен Шпанаца и Енглеза

Кристофор Колумбо је 1494. годину Јамајку прогласио шпанским поседом. Британци су 1665. године освојили острво, а за време британске владавине, Јамајка је постала највећи светски произвођач шећера, захваљујући бројним плантажама на којима су радили робови из Африке. У том периоду почиње и насељавање Ираца који су и данас по бројности друга етничка група на острву. Након периода различитих облика потчињености, Јамајка је пуну независност стекла тек 1962. године.

Уставна парламентарна монархија

Као бивша колонија, Јамајка је део Комонвелта. Краљицу Елизабету II на острву представља генерални гувернер који има углавном протоколарну функцију. Дводоми парламент већином бира премијера и министре. На власти се традиционално смењују Народна национална партија и Радничка партија.

Реге, ска и атлетика 

Јамајка има широм света препознатљиву културу, пре свега захваљујући музичким жанровима као што су реге, ска, рокстеди и даб. Најпознатији музичар са Јамајке је Боб Марли. Острво је познато и по растафаријанству, религијском покрету који је настао двадесетих година прошлог века. Омиљени спорт Јамајчана је крикет, али су у свету чувени по атлетичарима међу којима се издваја Јусејн Болт, освајач осам олимпијских злата и власник светског рекорда на 100 метара.

Шећер, банане, туристи и боксит

Привреда на Јамајци нагло је почела да се развија након стицања независности. Данас су најзначајније гране пољопривреда, рударство и туризам. Јамајка је пета на свету по извозу боксита, а острво годишње посети 4,3 милиона туриста. Тропска клима са доста падавина погодује великом броју биљних и животињских врста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије