Читај ми!

Американци у Ајови гласају ногама на прелу

Унутарстраначки избори за председничког кандидата Демократске партије у Ајови изазвали су неочекивану пометњу. Резултати који показују да је најбоље прошао Пит Бутиџиџ објављени су са 24 сата закашњења, а демократе су кривца пронашле у новој апликацији за прикупљање података. Изгледа да је компликован и необичан систем гласања на страначким кокусима збунио и млади софтвер.

Ајова је прва савезна држава која бира председничког кандидата Демократске странке и једна од само неколико која то не чини класичним гласањем већ на страначким кокусима.

Насупрот уобичајеном изборном процесу помоћу гласачких листића или машина за гласање, кокуси су масовна страначка окупљања која се организују у тачно одређено време на погодним локацијама, као што су цркве, школе, библиотеке, спортске дворане...

Симпатизери Демократске странке у Ајови окупили су се ове године на 1.678 кокуса у савезној држави и 99 "сателитских кокуса" организованих широм света за одсутне гласаче.

Шетај или иди кући 

Када се састану на предвиђеном зборном месту, учесници кокуса гласају тако што одшетају и стану на место у просторији које је одређено за присталице кандидата којег подржавају.

Затим следи прво пребројавање којим се утврђује који су кандидати прешли својеврсни цензус који је за највећи број кокуса 15 одсто гласова.

Грађани који су гласали за кандидате за које је утврђено да немају довољан број гласова, имају право да пређу на друго "поље" у просторији и тако дају глас другом кандидату или се једноставно покупе и оду кући.

Необичан процес који више личи на народно прело или демонстрацију непосредне демократије у античком полису него на гласање у 21. веку, пружа прилику гласачима да виде и чују једни друге, да полемишу, добацују, изграде осећај заједништва и осете демократију онако како је првобитно замишљена.

Такође, странке кокусе организују уз много мање уплитања и туторства локалних власти него што је случај са изборима, што се прилично обило о главу демократама из Ајове пошто су и они због лоше организације добили своју порцију критика.

Ништа без делегата 

Ту није крај компикацијама. Као и на председничким изборима, бирачи не дају гласове директно кандидатима већ бирају делегате који ће на Националној страначкој конвенцији то учинити у њихово име. Посебном формулом, број гласова се преводи у број делегата.

Заправо је још много компликованије. Пре него што глас појединачног грађанина који гласа на нивоу свог комшилука доспе до председничког кандидата на Националној конвенцији, одржава се неколико конвенција, од којих свака следећа покрива све већу територију. На свакој конвенцији бирају се делегати за следећу.

Свака савезна држава даје одређен број делегата, у зависности од броја становника. Ајова их шаље 41, а они ће гласати пропорционално преференцијама грађана.

Ипак, поред њих постоје и "суперделегати" који имају право да гласају по сопственом нахођењу и ускачу у игру ако ниједан кандидат на Националној конвенцији не добије довољан број гласова оних мање супер делегата, али то већ превазилази и способности мозга, а камоли неискусног софтвера...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије