Иранци упали у Ирак

Тензије расту, али и цена нафте. Иранске трупе ушле у Ирак и распоредиле се око нафтног поља Фак. Разлог оваквог потеза није познат. Ирачке трупе чекају наређења.

Иранске трупе ушле на ирачку територију, рапоредиле тенкове око нафтног поља и развиле заставу Исламске републике, саопштио је данас неименовани ирачки званичник. Ирачке снаге чекају нарешење из Багдада. Иранци демантују.

Анономни извор из безбедносних кругова рекао је да су иранске трупе стигле до нафтног поља Фака, које се налази са ирачке стране границе у пустињи. Иранске снаге су, како су навели ирачки војни извори, поставили тенкове око спорног извора нафте и почели да купају ровове. "Још су тамо, поставили су заставу", рекао је генерал ирачких граничара Зефер Назми агенцији Блумберг.

Власти у Техерану су, мешутим, сатима ћутале о овом инциденту, да би тек накнадно саопштиле да иранске трупе нису ушле у Ирак.

Одмах пошто се у јавности појавила информација о упаду иранских трупа, цена сирове нафте је порасла на 74,32 долара за барел, пошто се спорно поље налази у региону чије се нафтне резерве процењују на 2.500 милијарди барела.

Медији на арапском језику су јавили да иранске снаге на нафтном пољу Фака подигле заставу Ирана.

Министарство унутрашњих послова Ирака у први је мах демантовало је да су иранске снаге ушле у Ирака и да су окупирале нафтно поље Фака, али је касније саопштило да су ирански војници, ипак, на њиховој територији.

"Група иранских војника је заузела тај извор нафте. Подигли су заставу и још се тамо налазе... Чекамо нарешење нашег лидера", рекао је портпарол ирачког министарства унутрашњих послова. 

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво