Најопаснија година за новинаре

Према извештају Комитета за заштиту новинара, најопаснија година за новинаре до сада је 2009. у којој је погинуло 68 новинара. Из Комитета упозоравају на чињеницу да је три четвртине новинара убијено због свог рада, а у 85 одсто случајева нико није одговарао.

Објављени извештај Комитета за заштиту новинара је показао да је за новинаре, до сада, 2009. година била најопаснија.

Према извештају Комитета, независне организације за заштиту новинара, 2009. године погинуло је 68 новинара, док их је 2008. године страдало 42.

"Оно што упада у очи је да је три четвртине новинара убијено због свог рада, а у 85 одсто случајева нико није одговарао. То има погубан ефекат на добро новинарство", рекао је заменик директора Комитета за заштиту новинара Роберт Махони.

До масакра на Филипинима крајем новембра, када је убијено 57 људи, од чега 30 новинара, изгледало је да ће се 2009. година завршити са 38 погибија, што је мање него 2008. године.

Претходна најопаснија година била је 2007. година, када је убијено 67 новинара.

Махони је оценио да најновији подаци показују забрињавајући тренд, у Сомалији је страдало девет, Пакистану четири, а у Русији троје новинара.

У Мексику и Шри Ланки погинуло је по двоје, а у Авганистану, Колумбији, Салвадору, Индонезији, Кенији, Мадагаскару, Непалу, Нигерији, Окупираним Палестинским Територијама и Венецуели страдао је по један новинар.

Највише страдају новинари штампаних медија

Више од половине погинулих радило је у штампаним медијима, што, како оцењује АП, истиче трајни значај новина и блогова у праћењу важних тема које не доспевају увек на телевизију.

"У Мексику, на пример, новинари писаних медија су ти који се труде да разоткрију организовани криминал и трговину дрогом. Чињеница је да се многи новинари из штампе баве таквим причама због чега се налазе на мети убица", рекао је Махони.

Махони је додао да убиства новинара имају погубан утицај јер су многи медији у Мексику једноставно престали да извештавају о трговини дрогом и организованом криминалу.

Извештај комитета показује да већина погинулих новинара нису били страни дописници, већ су радили за медије у својим земљама.

Професор новинарства на Универзитету Колумбија и члан управног одбора Комитета за заштиту новинара Џошуа Фридмен изјавио је да се новинари у својим земљама чешће нађу у "унакрсној ватри" када велике међународне медијске организације смањују активности у иностранству.

"Дописници из иностранства су све чешће новинари са мало искуства. Много је теже убити светски познатог новинара Си-ен-ен-а, него неког потпуно непознатог", рекао је Фридмен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара